Linkuri accesibilitate

Legea bugetului trece prin Parlament


Legislativul stabilește totodată ca alegerile locale să se desfășoare la 5 iunie.


Parlamentul a adoptat astăzi bugetul pentru acest an. Dezbaterile cele mai aprinse au avut loc la împărţirea fondurilor pentru autorităţile locale într-un an electoral. Opoziţia comunistă a acuzat puterea că împarte banii la primării după criterii politice, majoritatea parlamentară a răspuns că şi comuniştii au făcut la fel pe vremea lor, iar disputa s-a înteţit şi mai mult când un partid din arcul guvernamental a insistat ca data alegerilor locale să fie stabilită concomitent cu adoptarea bugetului.

Dupa ce au fost acuzaţi ani de-a rindul că ar fi favorizat primarii loiali la impartirea bugetului, astăzi a venit rindul comuniştilor să se plângă că primăriile conduse de adepţii lor au rămas fără bani pentru investiţii. Iată ce a declarat liderul comunist Vladimir Voronin, după câteva ore de dezbateri încheiate cu respingerea a zeci de propuneri venite din partea grupului său parlamentar.

Vladimir Voronin: „Noi niciodată n-am procedat cum procedează ei astăzi. Noi niciodată n-am repartizat banii pe criterii politice. Acuma se întâmplă discreditarea cetăţenilor. Primăriile care sunt conduse de adepţii alianţei, s-au hotărât toate problemele. Dar în primăriile care sunt din partea comuniştilor, sunt ignorate acuma.”

PL impune data alegerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct


Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă spune însă că în acest an banii vor merge spre primăriile în care nu au ajuns în timpul guvernării comuniste: „Noi am avut timp de opt ani o politică foarte distorsionată – am făcut chiar şi o analiză şi am stabilit că primariile conduse de reprezentanţii unui partid anume au avut de cinci-zece ori mai mulţi bani pe cap de locuitor faţă de altele. Nu facem decât să echilibrăm lucrurile.”

Şi liberalii au încercat să condiţioneze votarea bugetului de alocarea către primăria capitalei a unei sume de cca. 70 de milioane de lei. Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă sugera anterior că, din raţiuni electorale, guvernul ar fi lipsit capitala în premieră în acest an de bani pentru investiţii. Propunerea liberalilor nu a fost însă sprijinită de partenerii democraţi şi liberal-democraţi, ceea ce l-a determinat pe Mihai Ghimpu să condiţioneze votarea bugetului cu fixarea, mai întîi, a datei alegerilor locale pentru ziua de 5 iunie, când, aşa cum afirmă liberalii, expiră mandatul actualilor aleşi locali. Mihai Ghimpu s-a aratat preocupat si de vacanta alegătorilor care sa nu fie data peste cap de scrutinul local: „Ce? Şi vara asta trebuie să stăm în alegeri? Trebuie să ne gândim şi la oameni. Ei vor vacanţă, să se odihnească cu copiii. Votează în iunie şi la odihnă.”

Comuniştii au criticat decizia majoritarilor, optând pentru o dată mai târzie. Din nou Vladimir Voronin: „În moldoveneşte, asta se numeşte şantaj din partea liberalilor. Nu aşa se face politică. Trebuie să procedăm conform legii, da nu că vrea Ghimpu ca pentru nepotul lui să organizeze cât mai repede alegeri locale, ca să-i prindă şi pe studenţi. Este o dată absolut nepotrivită. Cine pleacă în concediu? Oligarhii şi deputaţii. Moş Gheorghe nu pleacă în concediu, ci cu sapa pe deal.”

Într-un final, Parlamentul a fixat cu voturile alianţei de guvernare data alegerilor locale propusă de liberali şi a adoptat Legea bugetului de stat în lectură finală. Analistii spun ca guvernul are acum şanse reale să obţină de la FMI un nou împrumut de 2 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an. Decizia pune însă oarecum în dificultate Comisia Electorală Centrală, care va trebui să constituie birouri şi consilii electorale contra cronometru, chiar în timpul sărbătorilor de Paşti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG