Linkuri accesibilitate

Principiul „more for more” în cadrul Parteneriatului Estic


Vice-ministrul de externe Natalia Gherman: Ar fi foarte bine ca membrii Parteneriatului Estic să aibă asistenţă continuă pe măsura implementării procesului de reforme.


La Chişinău are loc Forumul Uniunea Europeană - Moldova la care s-a discutat mult despre şansele oferite de Parteneriatul Estic. Şi despre modificarea strategiei europene, în cadrul parteneriatului, în scopul de a face mai atractive o serie de reforme necesare dar de multe ori dureroase.


Reprezentantul Poloniei în cadrul Parteneriatului Estic, Andrzey Cieszkowski a spus că Uniunea Europeană va oferi susţinere ţărilor din cadrul parteneriatului după principiul „more for more”. Adică cu cît mai mult realizezi, cu atât mai mult primeşti.

Andrzey Cieszkowski : „Aplicindu-se acest principiu sunt sigur că Republica Moldova se va număra printre ţările Parteneriatului Estic care va beneficia de cel mai mare suport din partea Uniunii Europene”.

Dacă Republica Moldova va oferi o „istorie de succes” în cadrul Parteneriatului Estic se va şti la Summitului parteneriatului găzduit de Polonia la finele lunii septembrie, a estimat Andrzey Cieszkowski: „Bruxelles-ul aşteaptă din partea Republicii Moldova şi a ţărilor Parteneriatului Estic rezultate bune în ceea ce priveşte reformele asumate. Sperăm că la acest Summit, Uniunea Europeană va oferi un mesaj politic clar privind perspectivele ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte integrarea europeană”.

Dar ce fel de mesaj aşteaptă Republica Moldova să obţină din partea Uniunii Europene la Summitul din toamna acestui an? Este întrebarea pe care am adresat-o viceministrei afacerilor externe şi integrări europene Nataliei Gherman.

Natalia Gherman
Natalia Gherman: „Cel mai important mesaj ar fi reflectarea în documentele Summitului a perspectivei europene pentru ţările care îşi doresc acest lucru, precum este Republica Moldova. La fel ar fi foarte bine dacă şi perspectiva finanţării ţărilor care depun eforturi pentru reformare să fie reasigurată. Pentru că suntem în faza finalizării perspectivei financiare actuale şi Uniunea Europeană programează următorul ciclu financiar. Ar fi foarte bine ca membrii Parteneriatului Estic să fie asiguraţi de asistenţă continuă, inclusiv cu resurse şi fonduri adecvate pe măsura implementării procesului de reforme în aceste ţări”.

Referindu-se la susţinerea, inclusiv cea financiară, de care pot beneficia ţările din Europa de Est, Janos Terenyi, reprezentantul Ungariei în cadrul Parteneriatului Estic, a opinat că indiferent de evoluţia conflictelor din lumea arabă, sprijinul european pentru ţările din Estul Europei nu va scădea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG