Linkuri accesibilitate

Regulile democrației și Facebook-ul


Centrul Simon Wiesenthal prezintă raportul 2011 „Digital terrorism and Hate”
Centrul Simon Wiesenthal prezintă raportul 2011 „Digital terrorism and Hate”

Rolul 'mediior sociale' ca o platformă de incitare este în dezbatere, pagini rasiste, anti-minoritare continuînd să existe pe Facebook din India pînă în România.


La un pas de glorificare grație premiilor Oscar pentru filmul consacrat istoriei sale, mult lăudat în special în cercurile unor analiști și consilieri politici guvernamentali ca o formă aptă de a promova și susține mișcările democratice, rețeaua socială Facebook, conducerea și administrația ei, la fel ca și virtuțile sistemului se regăsesc astăzi puse sub semnul întrebării. Motivul îl constituie reacția întîrziată, reticentă, a administratorilor rețelei sociale la cererea înlăturării unei pagini ce încălca vădit principiile de bază, democratice, afișate de Facebook.

Cultură și politică: Democrație și Facebook
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct


Teoretic, aceste principii, și reglementări de utilizare totodată, sînt clare și simple: „Facebook nu autorizează inserări și nici publicitate ce contribuie la promovarea unui conținut cu caracter de ură sau incitînd la violență împotriva unui individ sau unui grup. Publicitatea nu poate să conțină sau să promoveze discursuri inspirate de ură împotriva unei persoane sau unui grup, pe bază de rasă, de sex, de convingeri religioase, de origine națională…, de orientare sexuală… […] Orice conținut (fotografii, grupuri, text partajat etc.) este suprimat de Facebook atunci cînd el încalcă Declarația drepturilor și responsabilităților publicată de către Facebook…”

Clar și simplu, doar că, un recent raport anual de monitorizare a site-urilor incitînd la ură și violență semnala că rețeaua socială atît de populară nu își aplică strict principiile, permițînd de multe ori postarea unor pagini cu titluri ca „Omoară un evreu în fiecare zi”. Adesea pagini create utilizînd profile greu de descoperit, dat fiind că folosesc identități furate.

Au fost totuși cazuri, cum o subliniază raportul Centrului Simon Wiesenthal și CD-ul său „Proiectul Terorismul și ura digitală”, în care administratorii au scos din circulație o pagină, de exemplu, cea intitulată „Evreii arși din nou 'Holocaust 2‘”.

Motivul direct pentru care Facebook-ul se află astăzi în atenția presei internaționale, îl constituie apariția, la 6 martie, a unei pagini în limba arabă intitulată „Cea de-a treia Intifada palestiniană”, avînd înscris ca avertisment în engleză „Dacă Facebook blochează această pagină... toți musulmanii vor boicota Facebook-ul pe vecie”.

Imagine a paginii disputate de pe Facebook


Pagina cerea cititorilor săi să copieze fotografiile și articolele ce urmau să fie postate, pe toate paginile personale sau la care au acces, anunța printr-un mesaj de alertă că la 15 mai în țările învecinate Israelului va porni „un marș pentru Palestina”, ce va permite apoi o acțiune comună de „eliberare a Palestinei” și anunța că obiectivul imediat al autorilor paginii ar fi ca pînă în mai să obțină un milion de fani. De la postarea paginii pînă duminica trecută, numărul fanilor ajunsese la 328 de mii...

Ajunsă în centrul unei polemici mondiale rețeaua Facebook a refuzat inițial să blocheze pagina, un comunicat oficial afirmînd: „credem ferm că utilizatorii Facebook... nu urmează la literă ceea ce aprobă pe paginile Internet, pentru a denunța o țară, o religie, o entitate politică sau idei”. O opinie neîmpărtășită de majoritatea comentatorilor și a oamenilor politici, pentru care „această pagină pe Facebook constituie un gest de abuz lamentabil al tehnologiei pentru a promova violența teroristă”.

Yuli Edelstein, ministrul israelian al informației și diasporei i-a adresat lui Mark Zuckerberg o cerere oficială de retragere a paginii: „In calitate de director și fondator al Facebook-ului sînteți evident la curent cu ralierea maselor în jurul unei cauze bune și toți vă sîntem recunoscători pentru acest lucru. Totuși, acest potențial merge mînă în mînă cu capacitatea de a crea prejudicii imense, ca în cazul incitării la terorism afișată pe pagina de față”.


(Credit: Simon Wiesenthal Center)

Insistențele oficiale au dus marți la blocarea paginii disputate, fără însă ca administratorii Facebook-ului să dea vreo explicație publică. Dacă polemica imediată are sanșe să fie încheiată, rolul așa-numitelor 'medii sociale' ca o platformă de incitare va continua să fie dezbătut, pagini rasiste, anti-minoritare continuînd să existe pe Facebook din India pînă în România, de la cea intitulată „We hate Gandhi”, pînă la „Istorie online: Mareșalul Antonescu”, ce neagă în mod lamentabil Holocaustul în anii celui de-al doilea război mondial în România și condamnă actualul guvern pentru o așa-zisă îngrădire a libertății de exprimare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG