Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Conferinţa Islamului la Berlin


Moschee la Berlin
Moschee la Berlin

Un nou pas spre integrarea musulmanilor din Germania.



Cartea lui Thilo Sarrazin „Germania se desfiinţează“ a stîrnit anul trecut nenumărate controverse. Sarrazin a susţinut, între altele că islamul nu poate fi integrat în cultura germană, iar musulmanii constituie o ameninţare demografică. Mai tîrziu, preşedintele Germaniei l-a contrazis în mod indirect pe Sarrazin, afirmînd că astăzi Islamul este o parte integrantă a culturii şi civilizaţiei germane. Nici afirmaţia preşedintelui nu a fost primită de toată lumea cu aplauze.

În urmă cu cîteva săptămîni, cînd a fost numit un nou minstru de interne, în persoana bavarezului social-creştin, Hans-Peter Friedrich, acesta n-a avut altă treabă decît să-l corecteze şi să-l contrazică pe preşedinte, declarînd că religia musulmanilor nu aparţine Germaniei. Ministrul a fost supus unui tir de critici, iar în ultimă instanţă a încercat să-şi relativizeze afirmaţiile. Asta s-a întîmplat în preajma „Conferinţei Islamului“ (Islamkonferenz) care a început marţi la Berlin. Conferinţa a fost iniţiată de fostul ministru de interne, Wolfgang Schäuble, şi urma să devină un forum de discuţii pentru organizaţiile care reprezintă cele 4 milioane de musulmani din Germania.

Într-un interviu acordat postului naţional de radio, ministrul de interne a explicat că toată controversa ar fi o neînţelegere şi el ar fi devenit o victimă a jurnaliştilor care i-au interpretat greşit cuvintele: „Pentru mine este decisiv faptul că aceşti oameni fac parte din societatea noastră. De aceea şi sarcinile politicii constă în faptul să se ocupe de această problematică. Să contribuie la integrarea acestor persoane, să stea alături de ei. Asta-i decisiv. Este păcat că unii au folosit ceea ce am spus eu atunci pentru a crea disensiuni între mine şi musulmani. Asta arată că cei mai virulenţi critici urmăreau să bage zîzanie între noi, să împiedice procesul de apropiere. Asta voi sublinia şi la Conferinţa Islamului.“
La Berlin


Bunăvoinţa ministrului însă nu a fost onorată de toate organizaţiile musulmanilor. Cea mai importantă asociaţie, Consiuliul central al musulmanilor din Germania, nu participă la conferinţă, motivîndu-şi absenţa prin faptul că propunerile făcute au fost ignorate de către organizatori.

Conferinţa şi-a propus să discute problema învăţămîntului religios islamic în şcolile publice din Germania. Un alt punct pe ordinea de zi este crearea de facultăţi pentru imami, adică pentru personalul religios în moschei. Acest punct este extrem de important pentru crearea unei atmosfere pozitive în rîndurile musulmanilor care deseori devin victime ale propagandei fundamentaliste. Această popagandă este importată de către imami ultraconservatori din alte ţări care sunt adversari ai culturii occidentale, care nu cunosc limba germană şi care, în esenţă, combat reglementările constituţiei.
XS
SM
MD
LG