Linkuri accesibilitate

Participanții la Conferința de la Londra decid sporirea presiunilor internaționale asupra regimului Gaddafi


Fotografie de grup a delegaților la Conferința de la Londra
Fotografie de grup a delegaților la Conferința de la Londra

Grupul de contact politic pentru coordonarea presiunilor asupra Libiei va fi condus de Qatar.


Țările din NATO și lumea arabă au convenit marți să întărească presiunile militare, politice și diplomatice asupra liderului libian Muammar Gaddafi, până când acesta va opri focul asupra civililor și va pleca de la putere. Dar participanții la o conferință internațională de la Londra nu au mers până la discutarea unei posibile înarmări a forțelor opoziției aflate din nou în retragere după cuceririle din ultimele zile
.

Participanții la conferința de la Londra din aproape 50 de țări și organizații au spus că atacurile aeriene internaționale pentru apărarea civililor din Libia vor continua în paralel cu activitatea unui grup pentru coordonarea presiunilor politice asupra liderului libian.

Grupul de contact politic va fi condus de Qatar, cea mai vocală țară arabă din coaliția anti-Gaddafi şi va avea în curând o primă şedinţă. Iar astăzi, NATO preia comanda operațiunilor militare de la Statele Unite.

Secretarul de astat american Hillary Clinton le-a spus participanților la conferința de la Londra că trebuie să continue cu toții presiunile pentru a aprofunda izolarea regimului Gaddafi și a-al face să înțeleagă că trebuie să plece.

Împreună cu Marea Britanie, Italia și Qatar-ul, Statele Unite au sugerat că Muammar Gaddafi, care conduce Libia de 4 decenii, poate fi lăsat să plece împreună cu familia în exil, dacă acceptă rapid această ofertă. ONU va trimite un emisar la Tripoli pentru pentru a-i cere lui Gaddafi oprirea focului pentru a tatona opțiunea exilului. Dar puțin se așteaptă la un asemenea deznodământ.

În timp ce liderii coaliției internaționale discutau marți la Londra strategia unei tranziții la putere în Libia, forțele lui Gaddafi au lansat o nouă ofensivă împotriva opoziției.

Folosindu-se de atacurile aeriene internaționale autorizate de ONU pe 17 martie, combatanții opoziției au recucerit mai multe orașe importante, avansând spre vestul țării către orașul de baștină al lui Gaddafi aflat în drum spre capitala Tripoli. Dar în atacurile de ieri, trupele mai bine echipate și organizate ale regimului au contraatacat și inversat situația.

De la Tripoli, agenția oficială de știri a publicat o scrisoare pe care Muammar Gaddafi ar fi trimis-o liderilor internaționali cerând să oprească atacurile aeriene, pe care le-a numit „brutale și injuste”.

Vorbind la conferința de la Londra, premierul britanic, David Cameron l-a acuzat însă de „atacuri criminale” împotriva civililor și încălcarea rezoluției ONU pentru încetarea focului. Cameron le-a transmis libienilor, care suferă din cauza regimului, cuvinte de încurajare, spunând că mesajul țărilor adunate la conferința de la Londra este că Libia va ajunge în curând la vremuri mai bune.

Reprezentanții opoziției libiene au sugerat în marginea conferinței că ar avea nevoie de arme, pe lângă sprijin politic pentru a-l înfrânge pe Muammar Gaddafi. Statele Unite, Franța și Marea Britanie au spus că acesta nu a fost un subiect de discuție marți. În schimb, au discutat căi de acordare a asistenței umanitare populației libiene. Iar secretarul general ONU, Ban Kimmon a spus că Națiunile Unite sunt gata să ajute Libia în tranziția către un guvern și o societate democratice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG