Linkuri accesibilitate

Misiunea EUBAM: succese în combaterea contrabandei


Recomandarea EUBAM: reducerea controlului de rutina, concentrarea pe analiza riscurilor.

Şeful misiunii europene care monitorizează graniţa Moldovei cu Ucraina de şase a declarat că EUBAM îşi va continua activitatea şi că are planuri de viitor. Utilitatea ei fusese pusă la îndoială de politicieni de la Kiev după venirea preşedintelui Victor Ianukovici la putere cu un an în urmă. Dar şeful unitatii pentru consolidarea capacitatilor a EUBAM, Andrew Filmer a spus astăzi că vameşii europeni au ajutat în ultimul an să fie capturate tot felul de mărfuri de contrabandă, de la pulpe de pui şi ţigări până la automobile.

Prezenta EUBAM a facut posibila descoperirea tot mai multor cazuri de trafic ilegal de autovehicule, iar recomandarile misiunii de supraveghere a frontierei moldovenesti au contribuit la zadarnicirea numeroaselor tentative de contrabanda cu tigari si alcool, a declarat Seful Unitatii pentru Consolidarea Capacitatilor a misiunii EUBAM, Andrew Filmer.

El spune ca s-au inregistrat succese mai ales in problema stavilirii importului ilegal de carne de pui din Ucraina. Andrew Filmer ne-a prezentat câteva recomandari pe care le are misiunea EUBAM pentru Serviciul Graniceri si Serviciul Vamal din Moldova. Prima: sa se reduca controlul de rutina, si serviciile vamale sa se concentreze pe analiza riscurilor celor mai mari. Doi: sa se elaboreze o etica de prestare a serviciilor pentru clientii punctelor de frontiera.

Ce inseamna analiza riscurilor? Seful sectiei politice si economice a delegatiei UE in Moldova, Wolfgang Behrendt spune ca asta presupune sa se renunte la verificarea fiecarui camion, in schimb sa fie supuse controalelor anumite unitati detectate in baza unui sistem anume care incepe sa fie folosit in Moldova.

Seful sectiei relatii internationale a serviciul vamal moldovenesc, Dumitru Volovei spune ca in prezent 20 la sută din marfurile importate sunt verificate fizic: „Aceste procente sunt stabilite nu de colaboratorul vamal, ci de sistemul informational, in baza parametrilor de selectivitate: tipul marfii, tara de origine, alti parametri. Este un risc sporit exportul de armament in Libia? Acesta este un criteriu de risc introdus in sistemul de selectivitate.”

Seful aparatului directorului general al Serviciul Graniceri, Rosian Vasiloi a declarat ca in ultimii 2 ani Servicul Graniceri incearca sa nu mai trateze fiecare cetatean care vrea sa treaca frontiera ca pe un potential infractor: „Este privit ca persoana care vrea sa circule liber, care aduce, in cazul investitorilor, bani in Republica Moldova.”

Reprezentantii delegatiei Uniunii Europene si ai Misiunii EUBAM recomandă Moldovei sa elimine barierele birocratice ce tin de import si export. Timpul de pregatire a documentelor necesare exportului, spre exemplu, este de 32 de zile, in timp ce media calculată de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica este doar de 4 zile. Iar fiecare zi de intarziere adaugata acestor 4 zile contribuie la cresterea pretului mărfii cu 1 procent, ceea ce o face tot mai putin competitivă pe pieţele externe.
Previous Next

XS
SM
MD
LG