Linkuri accesibilitate

Adrian Severin își dă demisia din PSD


Adrian Severin
Adrian Severin

Procurorii anticorupție din România au demarat o anchetă în dosarul bani contra amendamente.


Eurodeputatul roman Adrian Severin si-a dat demisia din Partidul Social Democrat
pentru a nu lasa pe umerii colegilor sai “vina” de a-l exclude. Eurodeputatul roman este acuzat de luare de mita si trafic de influenta dupa ce a cazut in plasa ziaristilor britanici de la Sunday Times, care sub acoperire l-au recrutat, alături de alți membri ai Parlamentului European, sa lucreze pentru o firma de lobby si sa o ajute sa depuna anumite amendamente. Romanul s-a grabit nu doar sa fie de acord, ci le-a trimis ziaristilor care se dadeau drept lobbisti si o factura de 12 mii de euro, pentru serviciile aduse. Spre deosebire de ceilalti eurodeputati care au intrat in capcana intinsa de Sunday Times si care si-au dat demisia din Parlamentul European, Adrian Severin nu vrea sa renunte la mandatul sau, care-i aduce lunar o indemnizatie de sase mii de euro.

Eurodeputatul roman a fost deja exclus din grupul socialistilor europeni si ar fi urmat sa fie dat afara si din Partidul Social Democrat, pe lista caruia fost ales in 2009. Adrian Severin le-a spus colegilor sai ca este victima “linsajului si crucificarii de presa”, ca nu a facut nimic ilegal sau imoral.

Liderul socialistilor din organizatia Bucuresti, Marian Vanghelie s-a despartit
de eurodeputatul Adrian Severin cu lacrimi in ochi spunindu-i ca separarea este
doar “pentru o scurta perioada de timp”, pina cind acesta isi va dovedi nevinovatia.

Socialistii romani au insa acum o problema greu de rezolvat, fiindca grupul european la care sint afiliati, excluzindu-l pe Severin a ramas cu un om in minus. Locul ocupat de Adrian Severin in Parlamentul European apartine in mod normal partidului, nu lui, dar in lipsa unor reglementari clare, el nu poate fi exclus din legislativul de la Bruxelles, acolo unde europarlamentarii l-au huiduit la ultima sa aparitie in plen. Daca ar demisiona locul sau in Parlamentul European, locul sau ar fi ocupat de urmatorul candidat de pe lista socialistilor romani.

Intre timp procurorii anticoruptie din Romania au demarat o ancheta in care il cerceteaza pe Adrian Severin, dar Biroul de la Bruxelles al organizatiei Transparency International a solicitat autoritatilor belgiene sa preia cazul europarlamentarilor acuzati ca ar fi fost gata sa ia bani pentru a depune amendamente la legislatia europeana. Birourile acestora au fost sigilate de OLAF –Oficiul European de Lupta Antifrauda, care incepuse initial cercetarile, dar care s-a retras, fiindca nu are suficiente competente.

Incrincenarea europarlamentarului roman de a nu demisiona din Parlamentul European, dupa ce au fost date publicitatii dovezile privind implicarea sa in scandalul “bani contra amendamente” confirma portretul politicianul roman: corupt, fara scrupule si lipsit de onorabilitate.
XS
SM
MD
LG