Linkuri accesibilitate

Baden Württemberg - primul land german condus de un ecologist


Winfried Kretschmann, candidatul Partidului Verzilor
Winfried Kretschmann, candidatul Partidului Verzilor

Accidentul nuclear din Japonia influențează rezultatele alegerilor regionale din Baden Württemberg și Renania Palatinat


Învingatorii alegerilor pentru parlamentele regionale din landurile federale vest-germane Baden Wuerttemberg si Renania Palatinat sunt ecologistii. În Baden Wuerttemberg ecologistii au obtinut 24,2 la suta din voturi, iar în Renania Palatinat (Rheinland Pfalz) 15, 4 la suta. În urma rezultatului istoric din Baden Wuerttemberg, ecologistii au ajuns pe locul 2, dupa crestin-democrati (pentru care au votat 39 la suta). Împreuna cu social-democratii (cu 23,1 procente) ei vor putea forma un guvern de coalitie, preluînd si conducerea executivului. Astfel, pentru prima data în istoria R.F. Germania, un land va avea un premier ecologist. Acesta va fi Winfrid Kretschmann în vîrsta de 62 de ani, catolic si membru fondator al partidului din Baden Wuerttemberg.

Actualul prim ministru crestin-democrat, Stefan Mappus a recunoscut înfrîngerea suferita, spunind ca problema centralelor atomo-electrice a devenit unicul subiect electoral, dupa catastrofa nucleara din Japonia. Mappus a fost dintre cei mai activi sustinatori ai utilizarii energiei atomo-electrice si considera ca linia urmarita de crestin-democrati în acord cu linia cancelarei a fost corecta. Tocmai politica neconvingatoare si ezitanta a guvernului de la Berlin a accentuat criza de încredere a electoratului în conservatori. Moratoriul de 3 luni în vederea închiderii unor centrale nucleare, propus de cancelara Merkel, a fost perceput de electorat ca o simpla manevra electorala, deoarece initial era prevazuta prelungirea duratei de functionare a acestora.

Daca Baden-Wuerttemberg va fi condus de un guvern ecologist/social-democrat, Renania Palatinat (Rheinland Pfalz) va avea un executiv social-democrat/ecologist. În Renania Palatinat social-democratii au obtinut 35,7 la suta din voturi, situîndu-se pe primul loc. Pentru crestin-democrati au votat 35,2 la suta din electorat, iar pentru ecologisti 15,4 la suta.

Cea mai grea înfrîngere au suferit-o liberalii. Doar în Baden Wuerttemberg au reusit cu 5,3 procente sa intre în landtag.

Efectele alegerilor asupra guvernului de la Berlin se si arata. Deocamdata Angela Merkel se mai bucura de o popularitate relativa. Vicecancelarul liberal, ministrul de externe Guido Westerwelle, în schimb, a ajuns tinta ironiilor si criticilor acide. Inclusiv cei din propriul sau partid cer acum demisia lui Westerwelle, acuzîndu-l de incompetenta politica.
XS
SM
MD
LG