Linkuri accesibilitate

În apropiere de centrala avariată, nivelul radiaţiei în apă depăşise duminică de 1850 de ori limita normală.


Autorităţile japoneze spun că nivelul radiaţiei în apa mării din apropierea centralei nucleare de la Fukushima a scăzut, după un salt îngrijorător în cursul zilei de duminică. De asemenea, poluarea apei din subsolul reactoarelor este mai mică decât anunţase operatorul centralei, dar criza nucleară din Japonia provocată de cutremurul devastator şi valurile ţunami de pe 11 martie este departe de a se fi sfârşit.

Lucrările la centrala de la Fukushima au fost întrerupte din nou, duminică, pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea inginerilor care încearcă de peste două săptămâni să stabilizeze situaţia.

Evacuarea echipelor de intervenţie a avut loc după anunţul operatorului centralei că nivelul radiaţiei în apa din subsolul unui reactor a depăşit cu 10 milioane de ori limita normală. La scurt timp, guvernul japonez a spus însă că datele Companiei Electrică de la Tokyo sunt greşite - poluarea ar fi numai de 100 de mii de ori mai mare.

10 milioane sau 100 de mii – poluarea este oricum enormă. Dar secretarul guvernului japonez Yukio Edano a spus că greşeala este de neiertat pentru că în funcţie de rezultatele testelor se iau decizii despre cum şi cât de rapid decurg lucrările de aplanare a crizei.

La ţărmul Oceanului Pacific în apropiere de centrala avariată, nivelul radiaţiei în apă depăşise duminică de 1850 de ori limita normală. Hidehiko Nishiyama de la agenţia japoneză pentru siguranţa nucleară a spus că poluarea a crescut cu mult de la măsurătoarea precedentă, care indicase un nivel sporit de 1250 de ori peste limită.

Între timp poluarea a încetinit şi, aşa cum au prezis mai mulţi experţi, radiaţia s-a disipat în apa oceanului, concentraţia la ţărm scăzând de sute de ori.

Autorităţile sanitare au subliniat mereu că apele din apropierea centralei nu sunt ape de pescuit iar contaminarea radioactivă nu va avea impact asupra oamenilor.

Poluarea exorbitantă în interiorul centralei pare să se fi produs din cauza topirii parţiale a containerului cu combustibil la reactorul numărul doi. Secretarul guvernului japonez a spus că radiaţia în aer este în mare parte menţinută în clădirea reactorului, iar prioritatea este să se prevină pe cât posibil infiltrarea apei poluate în sol şi mare.

Vorbind despre nevoia de a-i proteja pe oamenii care muncesc la centrală, Yukio Edano a explicat că radiaţia nu poate fi înlăturată decât dacă materialul radioactiv este depozitat într-un alt loc sigur, iar pentru aceasta este nevoie de timp.

Se estimează că pot trece săptămâni până când situaţia reactoarelor va fi stabilizată, înainte de a începe procesul de curăţare şi decontaminare.

Săptămâna trecută, doi muncitori de la centrală au suferit arsuri radioactive la picioare. Mulţi se întreabă dacă bilanţul victimelor din cauza expunerii la radiaţie poate creşte odată cu trecerea anilor.

Accidentul de la Fukushima a fost cauzat de puternicul cutremur de pământ, de 9 grade, care a ridicat valurile ţunami pe 11 martie inundând coasta nord-estică a Japoniei inclusiv părţi ale centralei nucleare. Peste 10 mii de oameni au fost ucişi de cele două catastrofe naturale, iar alte 16 mii încă nu au fost găsiţi. Daunele materiale se pot ridica la 300 de miliarde de dolari, cele mai mari provocate până acum de un dezastru natural.
XS
SM
MD
LG