Linkuri accesibilitate

Destabilizarea situației din Siria și Iordania în atenția Washingtonului


Protestele în localitatea Daraa din Siria
Protestele în localitatea Daraa din Siria

Avantajul ca Iranul să-și piardă un aliat puternic și stabil în Orientul Mijlociu nu este nici el de neglijat.


Conflictul din Libia este departe de a ajunge la un rezultat, dar administratia de la Washington are de luat in considerare doua noi focare de instabilitate: protestele din Siria si Iordania. Care sint pozitiile Statelor Unite fata de aceste evolutii ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analisti politici citati de New York Times arata ca haosul care ar putea cuprinde Siria, pune serios sub semnul intrebarii sperantele intr-o solutionare a conflictului din Orientul Mijlociu. Oficialitati din administratia Obama spun ca revolta pare generalizata, incluzind factiuni religioase, intre care si suniti, de obicei fideli presedintelui Bashar al-Assad. Noul ambasador american la Damasc, Robert Ford incearca discret sa-l sfatuiasca pe Assad sa nu riposteze violent.

America are sentimente mixte in legatura cu Siria, o tara cu care are relatii reci. Pe de o parte, Washingtonul se teme de efectele pe care situatia le-ar putea-o avea in Liban si Israel, pe de alta parte protestele pot slabi un aliat al Iranului, in regiune. Timp de doi ani, presedintele Obama a incercat, fara succes, sa convinga regimul de la Damasc sa faca pace cu Israelul si sa se indeparteze de Teheran. In Congres, Obama este criticat pentru incercarile de dialog cu un regim considerat unul dintre cele mai represive din lume.

Oficialitati americane se tem ca tulburarile din Iordania, dupa inlaturarea presedintelui Egiptului, Hosni Mubarak ar putea accentua si mai mult izolarea Israelului in regiune. Gruparea militanta Hamas, care controleaza Gaza pare sa incerce sa provoace Israelul sa riposteze, prin atacuri si atentate recente. Manifestatiile din Iordania nu au intensitatea celor din alte parti, dar sint si ele o amenintare la adresa unui aliat al Statelor Unite, regele Abdulah al doilea.

Dar Siria e primejdia numarul unu daca Assad procedeaza ca tatal lui, care in 1982 a ucis circa 10 mii de oameni, in orasul Hama, din nord. Dupa interventia din Libia, menita sa salveze civili, cum va putea administratia Obama sa ramina indiferenta daca ceva similar se intimpla in Siria? Pe de alta parte, Obama s-ar putea teme de ceea ce i-ar putea urma lui Assad in Siria, un regim sunit mai radical. De unde pina acum Assad era teoretic relativ deschis unei intelegeri cu Israelul, in noile conditii el ar putea sa declanseze un front extern importriva Israelului pentru a-si salva pielea in propria tara.

Avantajul ca Iranul sa-si piarda un aliat puternic si stabil in Orientul Mijlociu nu este nici el de neglijat, in conditiile in care Teheranul are potential de cistigat de pe urma inlaturarii lui Mubarak, revoltelor din Bahrain si consecintei racirii raporturilor Americii cu Arabia Saudita.
XS
SM
MD
LG