Linkuri accesibilitate

Suntem sortiți să avem buget social încă 3-5 ani


Veaceslav Negruță: „vorbim despre o economie în care funcționează legea”.


Pe 31 martie deputatii urmeaza sa examineze şi sa supuna votului în ultima lectură Legea bugetului pentru acest an. La finele saptamanii trecute majoritatea parlamentara a aprobat cifrele de bază la venituri, cheltuieli şi deficit. Opoziţia comunistă a criticat dur bugetul şi politica bugetar-fiscală, votând împotrivă. Coalitia de guvernare a promis să adopte toate legile bugetare până la sfârşitul lunii ca de la 1 aprilie să poată fi indexate pensiile, iar Fondul Monetar Internaţional să aprobe pe 8 aprilie o nouă tranşă de 77 de milioane de dolari din împrumutul pentru Moldova. Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, este invitatul Europei Libere.


Interviul matinal EL: cu Veaceslav Negruță despre buget și salarii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:31 0:00
Link direct


Europa Liberă: S-au calmat spiritele sau aceeasi atmosfera va domina in Parlament si la adoptarea in lectura finală a bugetului, cu dispute aprinse, cu mari confruntări?

Ministrul de finanțe Veaceslav Negruță
Veaceslav Negruţă:
Dispute posibil sa fie, vor fi discutate alte detalii ce tin de lectura a 3-a bugetului pentru 2011. Important este sa fie incheiat procesul respectiv in termenii stabiliti, ca sa putem trece la executarea acestui buget.

Europa Liberă: Si totusi, daca deputatii din coalitie au ajuns la un numitor comun si au votat in 2 lecturi Legea bugetului, haideti sa vedem de ce PCRM, partidul din opozitie, ramîne la părerea ca proiectul legii bugetului de stat a fost elaborat pentru a indestula cerintele emisarilor europeni. Cine insista mai mult sa avem bugetul pe care il propuneti? Cei din Occident sau noi, din interior, Ministerul Finantelor si deputatii?

Veaceslav Negruţă:
Noi avem nevoie de acest buget, si, de fapt, important este că atât la cheltuieli am reiesit din cadrul de resurse disponibile si nu la recomandarea cuiva. Este important sa-ti permiti sa poti cheltui atât cat ai. Si in caz daca e nevoie si de un imprumut, este important sa ai de unde sa-l iai, la conditii foarte bune, ca sa nu afecteze cumva capacitatea de a intoarce acest imprumut.

Europa Liberă: Deputatii comunisti se arata ingrijorati ca se va majora in continuare datoria externa a Republicii Moldova in premiera, cu 1,3 miliarde de dolari.

Veaceslav Negruţă:
Nu este adevărat, pentru ca datoria externa, daca vorbim de cea externa, pe parcursul anului va creste doar cu 100 de milioane de dolari. Iar daca raportam la PIB, vom vedea ca in 2011 aceasta datorie va fi in descrestere. Asta vorbeste despre multe. Daca cineva vrea sa vorbeasca in termeni pur economici, asta inseamna de fapt ca putem imprumuta relativ ieftin, putem directiona banii respectivi pentru a dezvolta proiecte, inclusiv de infrastructura sociala rurala, care ulterior sa aduca capacitate noua pentru buget, ca sa intoarcem si datoriile luate. Ceea ce nu au avut comunistii in ultimii ani. Au fost total izolati, politica lor de izolare a tarii s-a soldat cu un fiasco, cu un esec total.

Europa Liberă: Proiectul bugetului elaborat de Guvern si discutat in Parlament a pus pe jar, sa zic asa, autonomia gagauză. Comratul sugereaza ca autoritatile regiunii au fost neglijate de Ministerul Finantelor si chiar va acuză de tentativa de subminare economica a autonomiei gagauze. Aveti ce le raspunde?

Veaceslav Negruţă:
Da, cu siguranta. Nici nu poate fi vorba de subminare economica, daca vorbm de revizuirea cadrului macroeconomic, in baza caruia s-au facut ultimele ajustari la proiectul bugetului; trebuie sa pornim de la ideea ca autonomia, in urma acestor ajustari, va avea venituri aditionale, care vor servi ca sursa de finantare a cheltuielilor. Este adevărat, cu un mic minus la subventii din partea bugetului de stat, din simplu motiv ca sunt venituri mai mari. Dar asta se intampla in toate raioanele care sunt beneficiare de transferuri de la bugetul de stat.

Noi avem grija ca situatia economica in toate raioanele, inclusiv si Gagauzia, sa fie asigurate, pe de o parte cu venituri proprii, pe de alta parte insuficienţa sa fie acoperita prin transferurile de la bugetul de stat. Iar cat priveste ca a fost ignorata si nu a participat la discutii este o minciună. De fapt o sa avem discutii pe parcursul acestei saptamani cu administratia de la Comrat, pentru a explica de fapt, ca au fost parte a intregului proces de elaborare a bugetului, iar reprezentantul Gagauziei este si membru al Guvernului.

Europa Liberă: Administratia de la Comrat spune ca va fi pusa in imposibilitatea de a plati chiar salariile profesorilor.

Veaceslav Negruţă:
Nu este adevarat, este nevoie acum, dupa aprobare bugetului de stat, autonomia sa-si rectifice bugetul, sa majoreze partea de venituri asigurata prin acest nou cadru macroeconomic, si sa diminueze acea suma de 16 milioane, daca nu gresesc, suma transferului de la Chisinau spre Comrat. Toate platile la cheltuieli vor fi acoperite cu venituri necesare.

Europa Liberă: Totusi, pina la urma, acest proiect de lege este unul social?

Veaceslav Negruţă:
Da, este adevărat. Daca vorbim despre bugetul public national, peste 70 la suta din cheltuieli sunt cheltuieli cu caracter social. Am zis-o si cu alte ocazii. Suntem sortiti sa avem buget social inca in urmatorii 3-5 ani.

Europa Liberă: Dar se propune reducerea a 20 de mii de locuri de munca bugetare? Am auzit-o de la deputatii comunisti.

Veaceslav Negruţă:
Nu este adevărat. Deputatii comunistii mai fac abuz de expresii dure, neacoperite ca prevederi legale. Dar este vorba despre reducerea numarului de unitati, ceea ce inseamna locuri vacante, care exista azi in sistemul public. Este adevărat, avem mai multe vacante, peste numarul necesar. Si atunci, locurile vacante sunt vizate.

Europa Liberă: Ati redus si subventiile in agricultura cu peste 150 de milioane de lei.

Veaceslav Negruţă:
Nu le-am redus. Subventiile nu inseamna numai fondul de subventionare. Subventii inseamna si facilitati fiscale, înseamnă si fonduri de subventionare, inseamna si alte 50 de milioane care vin sub forma de serviciu anti-grindină, si alte 200 de milioane, care inseamna proiecte si programe directionate in agricultura si in domeniul rural. De fapt, mijloacele care vor intra anul acesta in sectorul respectiv vor fi mai mari decit cele care au fost anul trecut, doar ca diferenta este ca nu doar fondul de subventionare reprezinta suventiile agricultorilor.

Europa Liberă: Si pentru ca ati stabilit introducerea unui nou impozit indirect, incepind cu anul viitor, care va taxa cheltuielile persoanelor fizice, provenite din venituri nedeclartate, acest plafon stabilit, de un milion de lei, al cheltuielilor netaxabile, pentru a nu-i afecta pe moldovenii beneficiari de remitente din strainatate, sa ne spuneti cine sunt milionarii care vor fi impozitati?

Veaceslav Negruţă:
De fapt nu este un nou impozit indirect. E vorba despre niste metodici si instrumente indirecte de estimare a veniturilor si proprietatilor care urmeaza a fi impozitate. Din start, ideea a vizat si vizează milionarii, daca sa spunem foarte simplu, cei care deseori, din pacate, evita sistemul fiscal: au proprietati si venituri nedeclarate, și nu platesc impozitele cuvenite. Din pacate s-a ajuns la necesitatea de a specifica 1 milion si 300 de mii despre care vorbiti dumneavoastră, desi nu era cazul, pentru ca la etapa aceasta este vorba despre principiul de a face ca toti sa-si plateasca impozitele, pe de o parte de a avea venituri adaugatoare la buget, pe de alta parte, si milionarii sa plateasca impozite.

Europa Liberă: Haideti sa ne referim la un caz concret. Am un frate care munceste peste hotare, da? El imi ofera 100 de mii de dolari, pentru ca sa-si procure o casă. Banii ii iau eu, casa o cumpar eu. Cum achita si cine achita impozitele?

Veaceslav Negruţă:
Dvs., ca si persoana care aveti venit si pentru care platiti impozite, nu aveti nicio treaba cu banii respectivi. Daca dvs. îi luati de la frate, puteti face si un act de imprumut si atunci nu este vizata suma respectiva, pentru ca aveti un act fixat la notariat, ca imprumut luat de la un frate care munceste peste hotare.

Europa Liberă: Si daca nu am acest act?

Veaceslav Negruţă:
Noi totusi vorbim despre o economie in care functioneaza legea. Trebuie sa ne miscam in directia in care tot ce tine de relatii financiare, chiar intre neamuri, trebuie sa fie documentate, ca sa nu apara complicatii ulterior. Dar ceea ce voiam sa zic este ca toate detaliile respective, ele urmează, inclusiv si sumele acestea care au aparut, de 1 milion si 300 de mii, urmeaza sa fie incluse intr-un proiect de lege care va fi prezentat catre 30 septembrie deputatilor. Doar in baza acestei legi, incepind cu anul viitor vor fi aplicate aceste metode si instrumente indirecte de estimare a veniturilor.

Din pacate, mesajele trimise atit de opozitie, dar si de catre unii colegi din alianţă, au fost total eronate, in incercarea de a spune ca uite si cei care muncesc peste hotare vor fi vizaţi de aceasta lege. Din start, ceea ce ne-am propus tine de milionari, de oameni cu venituri si proprietati, care nu platesc impozite. Nu este un impozit aditional. Sunt metodici care ne permit sa indentificam oamenii care nu platesc.

Europa Liberă: Deci e pentru anul viitor, o sa vedem cum se va derula acest aspect al problemei, pentru ca, totusi, mai ramin semne de intrebare.

Veaceslav Negruţă:
Avem inca jumate de an inainte, ca sa dam raspuns la toate intrebarile.

Europa Liberă: Ce se va intampla cu cursul leu-dolar?

Veaceslav Negruţă:
Asa cum a fost construit bugetul, avem o cifra de 12,4 lei per dolar, prognoza in baza careia am pornit.

Europa Liberă: Daca rata de schimb a leului va oscila periodic?

Veaceslav Negruţă:
Fluctuatii pe parcursul unui an tot timpul se intampla, dar de la prognoza aceasta am pornit.

Europa Liberă: Sa va intreb foarte sincer, FMI o sa va faca probleme? E altceva decit ce ati negociat cu FMI?

Veaceslav Negruţă:
Proiectul de buget cu care am venit in Parlament, proiectul de pachete de modificare a legislatiei bugetar-fiscale, se inscrie in conceptul nostru de promovare a politicilor in 2011, si este in concordanta cu acele discutii pe care le-am avut si cu Fondul. Adica avem mai multi parteneri, care vin cu sustinerea bugetara de care avem nevoie in acest an.

Europa Liberă: Dar sunt dereglari de la ceea ce ati negociat si ceea ce vom avea in ultima instanţă, după ultima aprobarea in lectura a 3-a a bugetului?

Veaceslav Negruţă:
Deocamdată nu avem careva abateri esentiale, care ar necesita clarificari cu FMI.

Europa Liberă: Finantarea externa nu va intarzia?

Veaceslav Negruţă:
Eu sper ca nu vom avea surprize la votarea in a 3-a lectură a bugetului, si nu ar trebui sa avem nici surprize cu partenerii nostri, pentru ca am dat dovada ca suntem parteneri credibili.

Europa Liberă: Ziceam ca trebuie sa fie votate la pachet toate cinci legi, da?

Veaceslav Negruţă:
Este adevărat, mai este Legea cu privire la fondul social, fondul de asigurari in medicina, care urmeaza in ziua de marti, si inclusiv un pachet de modificare la legislatia cu caracter social; compensatia socială care ulterior trebuie sa fie achitata. Mai sunt inca trei legi, urmează dezbateri in Parlament.

Europa Liberă: Compensatia sociala o sa o achitati pentru lunile ianuarie, februarie si martie?

Veaceslav Negruţă:
Exact, suma totala de 390 de lei pentru o persoana incepind cu luna aprilie.

Europa Liberă: Pensiile si salariile vor fi achitate la timp?

Veaceslav Negruţă:
Asa cum s-au achitat in 2010, fara intarziere si in deplina masura vor fi achitate si in 2011.
XS
SM
MD
LG