Linkuri accesibilitate

Primarii ar trebui mai degrabă să acţioneze ferm, decît să educe sau să protesteze.


Presa a scris că vizita în capitala Belarusului, Minsk, i-a provocat primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, o revelaţie. Edilul nostru, zice-se, a fost năucit de curăţenia din pieţele Minskului, dar şi de aspectul ireproşabil al străzilor. În mod firesc, Dorin Chirtoacă a vrut să afle care e secretul curăţeniei. Primarul Minskului i-a oferit o reţetă ce nu conţinea nimic miraculos: „Găsirea unui singur chiştoc pe teritoriul pieţei e considerată situaţie excepţională şi e urmată de sancţiuni şi demisii!”

La noi, fireşte, aspectul oraşelor e altă mîncare de peşte. La noi murdăria e la ea acasă. Gunoaiele sînt aruncate alandala, din maşină, de la balcon, în tufarii din faţa casei vecinului, pe trotuar, pe scara blocului, oriunde. Revoltat de această stare de fapt dezolantă, primarului Chirtoacă i-a venit o idée aparent insolită.

„Nu exclud că într-o bună zi, în semn de protest, voi cere subdiviziunilor responsabile să nu mai activeze timp de o săptămînă” a spus primarul. Ideea e, repet, doar în aparenţă insolită. Chiar şi umila mea persoană, într-o tabletă de anul trecut, zicea că e timpul să nu se mai facă curăţenie în oraş. Numai că, spre deosebire de Dorin Chirtoacă, eu cred că o săptămînă e prea puţin.

Aici ar trebui să se odihnească Salubritatea luni de zile şi să crească mormanele de deşeuri cît munţii Hymalaia. Şi doar aşa poate cetăţenii iresponsabili vor boldi uimiţi ochii şi vor deveni mai îngrijoraţi. Deşi nici asta nu e sigur.

Altminteri, se pare că edilul moldovean nu a înţeles metodele de asigurare a curăţeniei de la Minsk. Primăria Minskului nu se milogeşte în faţa iresponsabililor, ci îi pedepseşte cu amenzi severe. Pe cînd, Dorin Chirtoacă, transferînd pesemne liberalismul politic în zona salubrităţii, încearcă să apeleze la bunul-simţ al oamenilor sau protestează împotriva bădărăniei. Nu sînt convins că protestele ne vor ajuta. Mai mult, primarii ar trebui mai degrabă să acţioneze ferm, decît să educe sau să protesteze.

Şi mai este aici un amănunt curios. Nu numai primarul Chişinăului a descoperit uluit curăţenia din străinătate. Mulţi dintre concetăţenii noştri, ajungînd pe meridiane mai spălăţele, realizează brusc proporţiile murdăriei autohtone, faptul că se poate trăi altfel. Ne-am obişnuit într-atît să ne bălăcim în mizerie, încît nu o mai observăm, nu mai sîntem deranjaţi de ea.
XS
SM
MD
LG