Linkuri accesibilitate

Cetățenii vor de la noi înțelepciune


Ion Butmălai
Ion Butmălai

Jurnalul săptămînal al deputatului Ion Butmălai.



Luni

Ca de obicei, desteptarea la o ora 6:00. Fac sport si ma grabesc la serviciu. De fapt, in fiecare zi de luni ma intalnesc cu alegatorii. Patru ore de audienta la sediul PLDM de la Cahul, apoi dedic trei ore tot pentru intalniri cu cetatenii. De aceasta data in raza raionului care cuprinde opt localitati.

Agricultorii cu care vorbesc sunt nemultumiti de subventionarea din partea statului. Ei vor ca statul sa-i trateze asa cum sunt tratati colegii lor din UE. Taranii vor noi tehnologii pentru agricultura. Mai multe persoane se arata nemultumite de activitatea conducerii Consiliului raional Cahul care nu intervine pentru a solutiona problema ce tine de desecarea terenurilor agricole cu o suprafata de 3 mii de hectare. De pe aria acestei suprafete de teren agricol s-ar putea sa nu fie obtinuta recolta. O alta problema pe care o abordam: imposibilitatea taranilor de a-si comercializa productia in piata agricola centrala de la Cahul. Intermediarii raman cei care jecmanesc oamenii de la tara. Si tot ei, acesti intermediari au privilegii si pe aceasta piata.

Jurnalul săptămînal al lui Ion Butmălai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:26 0:00
Link direct


Dupa discutiile avute cu cei aproape 40 de petitionari ajung la concluzia ca e nevoie de o implicare mai activa a administratiei publice locale in solutionarea multor nevoi si necazuri. Vin alegerile locale si oamenii imi spun ca vor masura bine pentru cine sa-si dea votul. La miezul noptii iau calea spre capitala.

Marti

Ma trezesc iarasi la o ora matinala. Trec pe la piscina. Si iute la sedinta fractiunii PLDM. Discutii si cautari de solutii. Bugetul este legea prioritara. Pentru o tara saraca ca Moldova bugetul ramane a fi auster. Dar daca va exista vointa politica sa promovam reforme avem sanse pe viitor sa ne alegem cu un buget care i-ar impaca pe toti si pe pedagogi, si pe doctori si pe tarani si pe procurori si pe politisti. Ca fost angajat al MAI timp de 22 de ani cunosc bine situatia din organele de forta. Aici avem nevoie de o reforma adevarata si nu una mimata. Pentru ca structurile respective raman de tip sovietic, care presteaza servicii de proasta calitate populatiei. Pregatirea profesionala lasa mult de dorit. Cetatenii nu sunt in siguranta si in multe cazuri nu sunt protejati.

Intre timp parvine o solicitare din partea unor chisinaueni care cer de a clarifica legalitatea atribuirii unui lot de teren cu o suprafata de un hectar. Lotul se afla in fisia de protective a raului Bic, vis-à-vis de centrul comercial „Domus”. Destinatia terenului a fost pentru constructia unei parcari auto cu incaperi auxiliare de catre firma de comert „Autocar-Impex” SRL. In sedinta in Plen a Parlamentului voi aborda acest subiect.

Seara merg la sport. Volei, baschet si fotbal.

Miercuri

Sedinta Comisiei pentru securitatea nationala, aparare si ordine publica. Ne-am certat pe muchie de cutit. Noi deputatii din AIE si cei din PCRM. In discutie legea Bugetului. Deputatii comunisti parasesc sedinta comisiei in semn de protest. Chipurile nu ar fi de acord cu sumele alocate pentru structurile de forta. Si ca ar fi impotriva reformelor pe care vrem sa le demaram in acest domeniu. Dupa plecarea colegilor comunisti discutiile au fost mult mai constructive.
Ion Butmălai în studioul Europei Libere la Chișinău


Sedinta fractiunii, urmata de sedinta aliantei de guvernare, unde vadit ies la suprafata interese personale de grup si de partid care sunt in defavoarea cetateanului simplu. Se discuta mult despre o eventuala demisie a guvernului in caz de nu va fi aprobat bugetul. Oligarhii din Parlament speriaţi de reforma fiscală împing Guvernul spre demisie. Dar cetatenii vor de la noi intelepciune. Ei ne-au oferit votul pentru ca vor un trai mai bun. Problema e daca noi, slugile poporului, suntem in stare sa indreptatim asteptarile alegatorilor.

Seara petrec doua ore la Clubul Imperial Boxing Club.

Joi

Sedinta in plen a parlamentului. Scandal, galagie, tensiuni si multe neclaritati. Se tergiverseaza aprobarea bugetului pe motiv ca unii deputati promoveaza si protejeaza business-ul personal. Între lobby și disciplina de partid trebuie sa castige obligatiunile deputatilor in fata alegatorilor. Neînţelegerile pe marginea politicii bugetar-fiscale la capitolul majorării accizelor la tutun şi alcool miroase a interese, care provoacă semne de întrebare.

Intre timp o veste imbucuratoare de la Bruxelles. Uniunea Europeană va susţine reforma Poliţiei şi Justiţiei din Republica Moldova si va oferi 50 de milioane de euro Chişinăului, pentru a duce la bun sfârşit reformele în aceste domenii.

Vineri

Dupa lungi dezbateri si ping pong-uri de acuzatii dintre deputatii coalitiei de guvernare, proiectul politicii bugetar-fiscale a ajuns sa fie dezbatut in plenul Parlamentului. O sedinta cu multe scantei si replici acide intre deputati. In cele din urma De voie sau de nevoie! Proiectul privind politica fiscală a fost votat în prima lectură. De la tribuna centrala a Parlamentului fac cateva declaratii. Printre altele am solicitat verificarea legalitatii procurarii imobilului procurat de catre PCRM de la primaria Cahul la un preț de 3 mii de dolari. Pentru aproape 220 de metri patrati.

Aflu ca CCA a respins cererea mea in calitate de deputat privind încălcarea onoarei şi demnităţii de către NIT într-un reportaj difuzat de acesta televiziune . CCA mi-a recomandat să cer repetat postului TV NIT dreptul la replică, în caz contrar să acţionez postul în judecată. Nu ma opresc aici, voi insista pana in panzele apei.

Seara merg la Manastirea Capriana.

*Ion Butmălai. Nascut la 9 octombrie 1964 in satul Tigheci, Leova. A absolvit Academia de Politie. A facut studii la Academia de Administrare Public pe langa Presedintele Republicii Moldova. 22 de ani a activat in cadrul MAI. Sef de sectie la Ministerul Dezvoltarii Informationale. Din 2007 intra in politica. Vice-presedinte al raionului Cahul. De doua ori deputat in Parlament pe listele PLDM. Membru al Comisiei pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG