Linkuri accesibilitate

Liderul CNSLR Frăția arestat de procurorii anticorupție


Demonstrație sindicală în 2010
Demonstrație sindicală în 2010

Reținerea lui Marius Petcu are loc la mai puțin de 2 luni dupa ce ANI a început verificarea principalilor lideri sindicali.


Miscarea sindicala din Romania risca sa-si piarda definitiv credibilitatea dupa ce Marius Petcu seflul CNSLR Fratia, cea mai mare centrala sindicala autohtona a fost retinut de procurorii anticoruptie in timp ce primea 40 de mii de euro de la reprezentantul unei firme de constructii. Acum o luna socialistii romani sustineau in parlament un amendament prin care propuneau ca presedintii, vicepresedintii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale sa nu mai fie obligati sa depuna declaratii de avere si de interese, asa cum prevede in present Legea Agentiei Nationale de Integritate. Din declaratiile de avere depuse de liderii miscarii sindicale rezulta, insa, ca acestia sint oameni foarte instariti, care detin firme, care fac parte din consilii de administratie si care adesea se folosesc in scopuri personale de pozitiile pe care le detin.

Presedintele CNSLR Fratia acuzat de mita si retinut de procurorii anticoruptie are potrivit declaratiei de avere un venit lunar de zece mii de euro, provenit atit din activitatea de membru al Consiliului de Administratie al televiziunii Realitatea, cit si din afaceri facute cu fonduri europene. In acest moment este cercetat fiindca a cerut mita unei firme pentru a pentru a-i acorda acesteia contractul de constructie pentru realizarea Centrului de educatie si perfectionare, care urmeaza sa fie finantat din bani sindicali.

Marius Petcu se afla impreuna cu ceilalti lideri ai centralelor sindicale din Romania in Consiliul de Administratie al Sind Romania, societate comerciala care detine baza turistica sindicala dinainte de 1989 si care continua sa faca investitii in domeniu, cum este si Centrul de educatie si perfectionare.

Marius Petcu a fost ales in fruntea CNSLR Fratia in anul 2000 si are in spate 800 de mii de oameni structurati in 38 de federatii profesionale din diverse domenii de la sanatate la aparare. A fost mereu in relatii parteneriale cu socialistii si a contestat vehement programul guvernului in ultimii ani.

Retinerea sa are loc la mai putin de doua luni dupa ce Agentia Nationala de Inegritate a anuntat ca a inceput verificarea principalilor lideri sindicali. Din acest punct de vedere este primul mare sindicalist acuzat de coruptie si prins in flagrant, ceea ce demonstreaza ca desi in Romania instantele de judecata amina cazurile de coruptie, procurorii continua sa lucreze.

Retinerea sefului CNSLR Fratia pune in offside miscarea sindicala intr-un moment cheie, cind noul Cod al muncii contestat puternic de stinga romaneasca, urmeaza sa intre in vigoare si sa schimbe fundamental relatiile patron-angajat, in favoarea investitorilor.
XS
SM
MD
LG