Linkuri accesibilitate

Peisaje Imaginare: Ewa Kupiec și muzica de pian a lui George Enescu


O pianistă poloneză îndrăgostită de Enescu și noul ei CD „Imaginary Landscapes” (Solaris Records).


In timp ce de la București se anunță punerea în vînzare, pe internet, a abonamentelor la ediția jubiliară a Festivalului George Enescu din toamnă, presa internațională recomandă călduros ultimul CD cu muzica lui Enescu, în interpretarea pianistei poloneze Ewa Kupiec, apărut luna aceasta la casa de discuri Solaris Records. Victor Eskenasy cu detalii:

Nu există mulți pianiști în lume, cu excepția celor români, care să aibă în repertoriu piesele lui George Enescu sau ale altor compozitori români și, lucru valabil atît pentru România cît și pentru R. Moldova, orice nouă apariție discografică, mai ales atunci cînd vine din partea unui interpret cunoscut și de valoare pe scena internațională, cum este Ewa Kupiec merită apreciată și evident... ascultată.

Pianista Ewa Kupiec și muzica lui George Enescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct


Un motiv de a vă semnala noul disc, apărut zilele acestea la casa Solaris Records, în Germania, produs de un compozitor, și el cunoscut, de muzică de film, Randall Meyers și în al cărui program figurează Suita a treia pentru pian de George Enescu și Șapte piese Op. 11 de Zoltan Kodály.

Ewa Kupiec
Inregistrarea a fost făcută în 2009 și difuzată deja pe unde în 2010, de către Deutschlandrunfunk, dintr-un recital mult apreciat dat de Ewa Kupiec la Festivalul Internațional de Muzică Rheingau, ocazie cu care marile cotidiane germane, între care Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcau „sensul subtil de redare a delicateții culorilor”, „strălucirea demonstrată în pasajele de virtuozitate” în special în „disonanțele constant sferice, în formă de clopot ale Carrilon-ului nocturne”.


Pianista, formată la Katowice, la Academia Chopin de la Varșovia și la cea Regală de Muzică din Londra și-a început cariera internațională, de mare succes, după ce, în 1992 a cîștigat un premiu întîi în muzica de cameră la Concursul Internațional ARD, din Germania, în al cărui juriu este, de altfel, astăzi. Invitată pe toate marile scene ale lumii, cu numeroase înregistrări pe disc, absolut remarcabilă în opusurile poloneze, de la Chopin, la Szymanowsky, Paderewski, Lutosławsky, Grażina Bacewicz, Ewa Kupiec face astăzi un mare serviciu propagării muzicii enesciene.
(Foto: Demetrius Fordham)


Și, în același timp, semnalează obstacolele intrinsece puse difuzării largi a acestei muzici, urmare a unei incapacități funciare a românilor de a-și o propaga eficient și metodic.
Iar mărturia Ewei Kupiec, postată în urmă cu doi ani pe site-ul ei oficial și intitulată „Luiza îți mulțumesc!”, merită ascultată: „M-am îndrăgostit de această piesă [enesciană] după ce am ascultat frumoasa înregistrare a Luizei Borac. Am început să caut o partitură și, spre surprinderea mea, mi-a fost aproape imposibil să obțin una. Nu credeam că este atît de dificil să obții compozițiile lui George Enescu. [...] Disperată, am contactat-o chiar pe Luiza, care m-a ajutat pe loc. Nu numai o pianistă minunată, dar o la fel de bună colegă!”.

Atît despre Ewa Kupiec și muzica lui Enescu, pe care, o reamintesc, o puteți asculta pe noul disc „Peisaje imaginare” (Imaginary Landscapes) realizat de casa Solaris Records.




*Ewa Kupiec, Imaginary Landscapes. Solaris Records (Solo6110) Recitals Series. Vol. 2 (2011).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG