Linkuri accesibilitate

Milioane de pelete de plastic pe plajele Spaniei


Femei curățind plaja Vilar, la Ribeira, în nord-vestul Spaniei, luni, 8 ianuarie. (Foto: REUTERS/Miguel Vidal)
Femei curățind plaja Vilar, la Ribeira, în nord-vestul Spaniei, luni, 8 ianuarie. (Foto: REUTERS/Miguel Vidal)

În Spania, poliția de mediu a deschis o anchetă după ce milioane de pelete de plastic au fost aduse de apele Atlanticului la țărm în regiunea Galicia. Ecologiștii curăță plajele cum pot și spun că nu e prima dată, dând vina pe cei care cunosc pericolul, dar nu fac nimic.

„Lacrimile sirenei”

Sute de voluntari adunau luni din nisip pe mai multe plaje micile bile de plastic folosite la producerea a tot felul de articole, de la sticle PET la pungi de cumpărături. Ele sunt numite de unii „lacrimile sirenei”, grație pericolului cronic pe care îl prezintă pentru oceanul planetar.

Milioanele de pelete albe ajunse în Spania provin cel puțin în parte dintr-un container căzut luna trecută în largul coastelor Portugaliei de pe nava Toconao, închiriată sub pavilion liberian de gigantul danez al transportului maritim Maersk – a decarat producătorul peletelor, firma Bedeko, citată de Reuters.

Așa arată de aproape „lacrimile sirenei”. Excologiștii spun că ele cad des în mare de pe nave, inclusiv câte un sac întreg, ca în fotografie. (REUTERS/Miguel Vidal)
Așa arată de aproape „lacrimile sirenei”. Excologiștii spun că ele cad des în mare de pe nave, inclusiv câte un sac întreg, ca în fotografie. (REUTERS/Miguel Vidal)

Viceprim-ministra spaniolă Maria Jesus Montero a declarat televiziunii de stat TVE că guvernul se teme de posibile „urmări grave”, dar deocamdată impactul, inclusiv asupra industriei pescuitului, vitală în Galicia, nu este limpede.

Amintiri dureroase

În Galicia, incidentul a trezit amintiri dureroase legate de cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria regiunii: vărsarea în ocean de pe nava Prestige, în 2002, a peste 63.000 de tone de petrol, un accident care a dus la oprirea pescuitului.

„Din păcate, ne sunt readuse în memorie imagini pe care am fi vrut să le uităm”, a spus vicepremierul Montero.

Potrivit organizației Pew Charitable Trusts, cam 10 trilioane de pelete de plastic contaminează anual ecosistemele marine ale lumii.

Organizația de mediu spaniolă Ecologistas en Accion a condamnat ceea ce numește lipsa de reacție a autorităților regionale în ultimele două săptămâni, de când se știa de căderea în mare a containerului cu pelete. Ecologiștii au spus că vor da în judecată firma olandeză proprietară a navei implicate, Toucan Maritime.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG