Linkuri accesibilitate

Coronavirus. A testa sau a nu testa?


Dezbatarea din Germania privind testarea voluntară sau obligatorie

Directorul Institutului „Robert Koch” (RKI) din Berlin, Lothar Wieler, nu şi-a ascuns îngrijorarea faţă de reizbucnirea unui nou val de corona-infecţii. Într-o conferinţa de presă, Wieler a spus marţi că „ne aflăm în mijlocul unei pandemii care se extinde într-un ritm razant”.

Coronavirus. A testa sau a nu testa?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Trecînd în revistă zonele de risc din mai multe ţări, Wieler a explicat creşterea numărului de infecţii prin faptul că lumea nu a mai respectat măsurile de protecţie. Referindu-se la situaţia din Germania, el a precizat că există doar mici focare în anumite localităţi şi zone limitate. Ceea ce trebuie făcut acum, a continuat Wieler, este stoparea extinderii necontrolate a virusului.

Creşterea uşoară a numărului celor care au contactat virusul se datorează unor persoane inconştiente care au fost în concediu. Persoanele nu au respectat regulile de igienă, de distanţare fizică şi au refuzat să poarte măşti de protecţie. Muncitorii sezonieri au rămas şi sînt, în continuare, o categorie vulnerabilă. Condiţiile de muncă precare, de cazare revoltătoare, cît şi transportul colectiv deficitar cauzează riscuri majore de extindere a coronavirusului.

Coronainformaţii ale guvernului de la Berlin
Coronainformaţii ale guvernului de la Berlin

Pînă atunci, mulţi sezonieri est-europeni din agricultură şi industria cărnii rămîn prizonierii firmelor care le-au preluat de la intermediari dubioşi. Această complicitate, dictată de lăcomia de a face profit, poate fi eliminată doar prin legile anunţate şi un control riguros al autorităţilor.

Testele urmează să se facă pe aeroporturi şi să fie gratuite...

Pentru a stopa extinderea infecţiilor, ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, a propus ca persoanele care vin din concediu să fie supuse la un test obligatoriu. În ce măsură există o compatibilitate între această propunere şi prevederile constituţionale care garantează drepturile fundamentale este o problemă juridică încă nerezolvată. Indiferent de cum se va rezolva problema, întrebarea care va domina discuţia publică este dacă statul nu încalcă principiile democraţiei, ordonînd intervenţii care afectează libertatea autodeterminării individuale.

Cu critici a fost întîmpinat şi anunţul ministrului că testele obligatorii pentru cei reîntorşi din vacanţă vor fi gratuite. Criticii susţin că deplasările s-au făcut voluntar şi de aceea costurile ar trebui suportate de cei care au făcut concediul în afara ţării.

În funcţie de evoluţia pandemiei, măsurile de protecţie s-ar putea înăspri. Deocamdată, Germania a declarat că 130 de ţări prezintă zone de risc. Persoanele care vin din aceste ţări sînt obligate să prezinte teste. Lista acestor ţări, publicată de către Institutul „Robert Koch”, cuprinde ţări ca Turcia, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, cît şi toate statele fost iugoslave, în afară de Croaţia. Pe listă nu se află nici o ţară a Uniunii Europene, deci nici România. Cum va evolua situaţia generală nu ştie nimeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG