Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM cere autorităților moldovene să creeze condiții mai bune de participare la alegeri pentru diaspora


Maia Sandu
Maia Sandu

Blocul electoral ACUM cere autorităților de la Chișinău să creeze condiții mai bune de participare la alegeri pentru cetățenii moldoveni din diaspora. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat, într-o conferință de presă, că blocul ACUM cere autorităților să deschisă un număr mai mare de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. În opinia sa, autoritățile nu ar fi ținut cont de amplasarea geografică și de numărul cetățenilor ce s-au înregistrat în prealabil pentru acest scrutin.

Totodată, blocul ACUM cere Comisiei Electorale Centrale să permită cetățenilor moldoveni din diaspora să voteze cu pașapoarte expirate. Maia Sandu a amintit că în mai multe scrutine anterioare CEC a permis votarea cu pașapoartele expirate, ceea ce însă nu a făcut acum. Lidera PAS afirmă că aproape jumătate de milion de cetățeni din diaspora nu vor putea vota din cauza interdicției CEC.

Blocul ACUM spune că va ataca în instanță deciziile privind stabilirea secțiilor de votare pentru diaspora, dacă sesizările sale vor fi respinse de CEC.

De asemenea, blocul ACUM cere autorităților să permită alegătorilor din diaspora să poată vota timp de două zile – pe 23 și 24 februarie. Maia Sandu crede că o îmbunătățire a legislației în acest sens se poate face, chiar dacă mai e puțin timp până la alegeri.

Decizia autorităților de a deschide 125 de secții de votare în străinătate a fost criticată și de observatori naționali, care spun că numărul acestora ar trebui să fie mult mai mare, ținând cont de faptul că mai mulți cetățeni moldoveni nu au reușit să voteze în ultimele alegeri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG