Linkuri accesibilitate

Chișinăul atenționează agenții economici din regiunea transnistreană asupra noilor proceduri de import a medicamentelor


Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, începând cu 1 februarie, importul de medicamente și produse farmaceutice în regiunea transnistreană va fi permis numai agenților economici înregistrați la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova.

Serviciul Vamal și Biroul politici de reintegrare au atenționat agenții economici din regiunea transnistreană asupra noilor proceduri stabilite de Guvern pentru aplicarea Legii 109/2017 referitoare la controlul în comun la unele puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Potrivit unui comunicat de la Guvern, sunt vizate medicamentele (grupa tarifară 3003-3004), produsele farmaceutice şi parafarmaceutice, materia primă medicamentoasă, produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi.

La Chișinău sunt înregistrați doar șapte agenți economici din regiunea transnistreană cu dreptul de import a acestor produse. Importurile sunt permise cu condiția ca aceste mărfuri să rămână pe teritoriul regiunii transnistrene.

Biroul politici de reintegrare a mai anunțat că noile măsuri reprezintă „prima etapă a procesului de unificare a importului de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, materie primă medicamentoasă, produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi, în corespundere cu legislația Republicii Moldova și standardele internaționale, care va dura până la 1 iulie 2019, dată la care va fi inițiată următoarea etapă a acestui proces”.

Tiraspolul și Chișinăul au purtat, timp de mai multe luni, negocieri pe tema importului de medicamente în regiunea transnistreană, liderii regiunii separatiste fiind nemulțumiți de intențiile autorităților moldovene de a prelua controlul asupra acestor importuri. Tiraspolul a invocat și diferențele mari ce există între nomenclatorul de produse farmaceutice din R.Moldova și cel din regiunea transnistreană.

Chișinăul a recomandat importatorilor din stânga Nistrului „care traversează frontiera de stat prin segmentul central”, să se conformeze cadrului normativ al Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG