Linkuri accesibilitate

Ministrul grec al apărării Panos Kammenos și-a anunțat demisia înaintea votului în Parlamentul de la Atena a acordului cu Macedonia


Panos Kammenos la Atena
Panos Kammenos la Atena

Ministrul grec al apărării Panos Kammenos, aliatul premierului Tsipras și liderul unui mic partid suveranist, a anunțat că demisionează, înainte ca Parlamentul de la Atena să dezbată și voteze acordul cu Macedonia privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, acord care a fost ratificat deja vineri, de Parlamentul de la Skopje.

„Problema Macedoniei mă obligă să-mi sacrific postul”, a declarat Kemmmenos, care se opune acordului. În schimbul schimbării numelui, Grecia ar urma să nu se mai opună admiterii Macedoniei în NATO și Uniunea Europeană.

Premierul grec Alexis Tspiras a cerut duminică Parlamentului să organizeze un vot de încredere în guvernul său, imediat după ce a acceptat demisia ministrului apărării, Panos Kammenos, care se opunea ferm acordului cu Macedonia. Acordul, votat deja de Parlamentul din Macedonia, prevede ca fosta republică iugoslavă să-și schimbe numele oficial în Republica Macedonia de Nord. În schimb, Grecia nu se va mai opune admiterii Macedoniei în NATO și Uniunea Europeană.

La Atena este nevoie de o majoritate simplă, dar în acest moment, premierul Alexis Tsipras, nu dispune decât de majoritatea de trei voturi. Potrivit premierului, votul din Parlamentul grec ar urma să aibă loc până la sfârșitul lui ianuarie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG