Linkuri accesibilitate

Turcia promite să protejeze milițiile kurde din Siria după retragerea americană


John Bolton, consilier pentru securitate națională, Washington, 13 decembbrie 2018
John Bolton, consilier pentru securitate națională, Washington, 13 decembbrie 2018

Consilierul american pentru securitate națională, John Bolton se va întâlni la Ankara cu ministrul turc al apărării și cu directorul serviciilor de informații pentru a discuta planurile administrației Trump de a retrage cei în jur de două mii de militari din Siria. Decizia surprinzătore a președintelui Trump, anunțată pe 19 decembrie 2018, a dus la demisia ministrului american al apărării Jim Mattis, provocând totodată multe critici și avertismente din partea aliaților americani, dar și aprecieri pozitive din partea Rusiei. Trupele americane au sprijinit în Siria o alianță a milițiilor kurde în lupta cu organizația Statului Islamic, miliții care se tem acum de o ofensivă a Turciei împotriva lor.

Între timp, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat luni că Turcia a promis să îi protejeze pe combatanţii kurzi din Siria și a precizat că asiguările au fost date de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Pompeo a plecat între timp într-un turneu diplomatic prin opt state arabe.

Tot luni, dar la Ierusalim, consilierul american pentru securitate națională John Bolton a asigurat că retragerea din Siria nu se va face înainte ca Statele Unite să fie sigure că orgaizația teroristă a Statului Islamic a fost cu adevărat distrusă complet. El a cerut Turciei garanții că va proteja milițiile kurde din Siria.

XS
SM
MD
LG