Linkuri accesibilitate

Potrivit unui studiu, salariul minim de trai în Moldova este în jur de 11-12 mii de lei, dublu decât salariul mediu pe economie


La o fabrică de parchet laminat din Chișinău
La o fabrică de parchet laminat din Chișinău

Guvernul Moldovei ar trebui să stabilească un salariu minim la un nivel cât mai apropiat de salariul de trai atât în sectorul real, cât și cel bugetar al economiei naționale. Potrivit unui studiu prezentat de către platzforma.md și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Clean Clothes Campaign, salariul minim de trai în Moldova pentru zona urbană este de 12 306,8 lei, iar pentru zona rurală este de 11 359,6 lei, informează agenția IPN.

În cadrul unei mese rotunde, a fost prezentat un studiu de caz care a reflectat domeniul industriei de producere a îmbrăcămintei. Potrivit autorilor, sectorul de fabricare de textile, îmbrăcăminte, piele și încălțăminte (TAFL) este unul dintre cele mai importante ale economiei Moldovei, dar salariul mediu din industria textilă a fost pe trimestrul trei al acestui an de 6027 de lei, adică jumătate din salariul minim de trai.

Autorii cercetării recomandă autorităților să încurajeze și să motiveze companiile ce plătesc salarii de trai muncitorilor lor. Sindicatelor și societății civile li se recomandă să crească rata de sindicalizare a muncitorilor din industria textilă, dar și din alte industrii, până la acoperirea completă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG