Linkuri accesibilitate

„Reporteri fără frontieră”: anul 2018 a fost unul fără precedent în ceea ce privește atacurile asupra jurnaliștilor


O conferință de presă la Kiev
O conferință de presă la Kiev

Organizația internațională neguvernamentală „Reporteri fără frontieră” afirmă că anul 2018 a fost un an fără precedent în ceea ce privește atacurile asupra jurnaliștilor. Astfel, au fost uciși 80 de ziariști în lumea întreaga „din cauza activității lor profesionale” și jumătate din cei omorâți au fost o țintă expresă a atacurilor. Organizația continuă să investigheze încă 10 decese de jurnaliști.

„Violența împotriva jurnaliștilor a atins cote fără precedent anul acesta și situația este acum critică”, a spus secretarul general al organizației Christophe Deloire. În opinia sa, o explicație a acestei violențe împotriva jurnaliștilor este și faptul că politicienii, liderii religioși și oamenii de afaceri fac declarații care incită la ură și care ar legitima violența împotriva presei. Astfel, crede secretarul general al organizației, se pune în pericol jurnalismul, și însăși democrația, aproape în fiecare zi. Țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști continuă să fie Afganistanul, unde în 2018 13 jurnaliști au fost omorâți. În Siria jurnaliștii morți la datorie au fost 11.

Raportul vorbește și despre cazul jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucis în stil mafiot împreună cu iubita lui.

348 de jurnaliști se află în închisoare pentru munca lor, se mai arată în raportul organizației internaționale „Reporteri fără frontieră”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG