Linkuri accesibilitate

În Ucraina s-a creat Biserica Ortodoxă autocefală, independentă de Moscova (Infografic)


Kiev, 15 decembrie 2018
Kiev, 15 decembrie 2018

La Kiev, președintele Petro Poroșenko a anunțat înființarea Bisericii Ortodoxe autocefale, independentă de Moscova. „Este ziua în care ne-am câștigat cu adevărat independența de Moscova” a declarat Poroșenko miilor de persoane adunate în fața Catedralei Sfânta Sofia, unde a avut loc așa-numitul Conciliu de Reunificare.

În fruntea noii biserici a fost ales mitropolitul Epifaniy, în vârstă de 39 de ani, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie.

Patriarhia din Kiev a anunțat că în 6 ianuarie Partriarhul Ecumenic Bartolomeu va înmâna noului lider al Bisericii Ortodoxe Ucrainene documentul „tomos”, care confirmă autocefalia.

Moldova - Cine este Patriarhul tău? infografic
Moldova - Cine este Patriarhul tău? infografic

În acest moment, în Ucraina există trei biserici ortodoxe: cea care depinde de Patriarhia de la Moscova, cea care ține de Patriarhia de la Kiev și Biserica Ortodoxă Ucranineană Autocefală. Biserica fidelă Moscovei are pentru moment numărul cel mai pare de parohii și credincioși iar episcopii ei urmau să boicoteze în bloc conciliul de sâmbătă de la Kiev.

Crearea unei biserici unite ortodoxe, independentă de Moscova, a fost una din promisiunile electorale ale președintelui Petro Poroșenko, care participă la conciliul de sîmbătă și care este de așteptat să-l însoțească și pe noul Patriarh la Istanbul în ianuarie, pentru a i se înmâna „tomos”-ul, actul de confirmare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica Ortodoxă Rusă a lansat deja un apel „liderilor internaționali” să o ajute să-i protejeze pe credincioșii din Ucraina care vor să rămână cu Patriarhia de la Moscova.

în octombrie, BOR a rupt relațiile cu Patriarhul Ecumenic Bartholomeu, după ce acesta a acceptat să acorde autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene.

De atunci, reprezentanții bisericilor administrate de Moscova boicotează Patriarhia de la Constantinopol și orice eveniment la care aceasta este prezentă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG