Linkuri accesibilitate

Franco Frattini (OSCE): „Trebuie să spun că Rusia a cooperat, într-adevăr, cu noi la modul cel mai constructiv”


Franco Frattini, reprezentantul special al președinției italiene a OSCE pentru reglementarea transnistreană, la Chișinău
Franco Frattini, reprezentantul special al președinției italiene a OSCE pentru reglementarea transnistreană, la Chișinău

Franco Frattini, reprezentantul special al președinției italiene a OSCE pentru reglementarea transnistreană, laudă rolul Rusiei în obținerea unor înțelegeri concrete în procesul de negocieri. Într-un interviu acordat agenției Ria Novosti, Frattini a declarat că doar după ce Moscova a spus clar că este de acord cu proiectul numerelor neutre pentru mașinile transnistrene, înțelegerea a putut fi pusă în practică. „Părea că totul este decis. Însă până în ultimul moment în această chestiune delicată rămâneau aspecte tehnice în aparență minore care de fapt aveau conotații politice. Și iată că într-un anumit moment Moscova a spus clar: „Suntem de acord cu acest proiect”. Și doar după asta am ajuns la înțelegere și cu Ucraina, și cu cele două părți în conflict”, a spus Frattini.

Acesta a mai adăugat că pe parcursul acestui an s-a întâlnit de câteva ori cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre care spunea anterior că este „un bun prieten de-al său”. „Lavrov m-a asigurat mereu că sprijină eforturile noastre și trebuie să spun că Rusia, într-adevăr, a cooperat cu noi la modul cel mai constructiv”, a subliniat Franco Frattini.

Oficialul OSCE a mai spus în interviul pentru Ria Novosti că „nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părți în conflict”, ci mediatori în formatul 5+2.

Mediatorii și observatorii internaționali din formatul 5+2 consideră anul 2018 ca fiind unul foarte bun în reglementarea transnistreană, având în vedere că Tiraspolul și Chişinăul au pus în aplicare mai multe înțelegeri bilaterale pentru soluționarea unor probleme curente, lucru interpretat drept pași mici care să consolideze încrederea dintre cele două părți.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG