Linkuri accesibilitate

Ambasadorul UE, Peter Michalko: revocarea deputaților aleși nu face parte din practicile democratice


Ambaadorul Peter Michalko la o conferință de presă la Chișinău
Ambaadorul Peter Michalko la o conferință de presă la Chișinău

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko a avertizat că revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice.
„Revocarea deputaților, după ce ei au fost aleși, în decursul îndeplinirii mandatului nu este parte a practicilor democratice. Acesta ar fi un pas care ar depăși granițele constituționalismului european. Și acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneția în luna iunie anul trecut și de multe ori înainte”, a declarat Peter Michalko la postul de televiziune RTR Moldova, citat de IPN.

La ultima ședință din această sesiune a legislativului, vineri 30 noiembrie, deputații din majoritatea parlamentară au aprobat desfășurarea referendumului consultativ odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie. La referendum vor fi supuse populației două întrebări. Alegătorii vor fi întrebați, dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61. De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să se poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG