Linkuri accesibilitate

Premierul Viorica Dăncilă s-a declarat „revoltată şi dezamăgită” de concluziile raportului MCV al Comisiei Europene


Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea

Premierul Viorica Dăncilă s-a declarat „revoltată şi dezamăgită” de concluziile raportului MCV al Comisiei Europene privind România și de rezoluția Parlamentului European, de marți, ambele critice la adresa guvernării de la București.

Într-o intervenție la Antena 3, Dăncilă a spus că solicitarea „imperativă” a Comisiei Europene de a suspenda legile justiției și procedurile de revocare și numire a unor procurori-şefi este „inadmisibilă” și reprezintă „o ingerinţă gravă în ordinea constituţională a unui stat membru”. „E o intervenţie brutală în chestiuni care ţin exclusiv de suveranitatea României”, a spus premierul de la București, citată de Agerpres.

Totodată, Viorica Dăncilă a respins criticile președintelui Klaus Iohannis că România nu ar fi pregătită să preia de anul viitor președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

„Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani”, a declarat, la prezentarea raportului Comisiei Europene, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

XS
SM
MD
LG