Linkuri accesibilitate

Decizie CSJ: fostul președinte român Traian Băsescu rămâne fără cetățenia R.Moldova


Decretul președintelui Igor Dodon, din ianuarie 2017
Decretul președintelui Igor Dodon, din ianuarie 2017

La Chișinău, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul împotriva deciziei prin care fostului președinte român Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova. Magistrații CSJ au lăsat în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău din luna mai, care a considerat drept corectă anularea cetățeniei de către președintele Igor Dodon. Decizia CSJ a fost publicată miercuri seara pe pagina de internet a instituției.

Băsescu a primit cetățenia R. Moldova de la fostul președinte moldovean Nicolae Timofti, în 2016. Igor Dodon i-a anulat-o (la scurt timp după ce a devenit președinte, în ianuarie 2017) pe motivul că Traian Băsescu ar fi tăinuit faptul că era urmărit penal în România.

Între altele, CSJ a respins argumentul apărării că Băsescu a primit cetățenia în procedură extraordinară, pentru merite deosebite față de R.Moldova, și că nu ar fi fost obligat să comunice existența cauzelor penale împotriva sa.

Anterior, Traian Băsescu, care este și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din R.Moldova, a spus că retragerea cetățeniei moldovenești de către președintele Igor Dodon nu îl descurajează și nu îl face să renunțe la promovarea ideii unirii R.Moldova cu România.

Partidul Unității Naționale anunțase în trecut că dacă își recapătă cetățenia R. Moldova, Traian Băsescu va candida la alegerile parlamentare următoare.

XS
SM
MD
LG