Linkuri accesibilitate

Delegația UE în R. Moldova: „Așteptăm ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin valorile incluse în Acordul de Asociere”


Într-un răspuns al Delegației UE în Republica Moldova pentru Radio Europa Liberă, dat în urma solicitării să comenteze intenția Partidului Democrat de a introduce în Constituție dezideratul de integrare europeană, se afirmă: „Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile noastră cu Republica Moldova este Acordul de Asociere. În preambulul său (al doilea rând) se afirmă că aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute”.

„În același timp, așteptăm ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin valorile incluse în Acordul de Asociere. Acest angajament nu este luat doar față de partenerii europeni, dar, și mai important, față de cetățenii moldoveni. În acest sens, este nevoie de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”, conchide Delegația UE la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a amânat pentru această săptămână votul asupra propunerii de a introduce în Constituție ideea de integrare europeană drept vector al politicii externe. Partidul Democrat și aliații săi nu au suficiente voturi în susținerea modificării, așa că au cerut sprijinul a două partide din opoziție pro-europene: PLDM și PL. Ambele au condiționat voturile lor de introducerea în Constituției a precizării că limba de stat în Republica Moldova este limba română, însă speakerul Candu a refuzat să introducă subiectul limbii de stat pe ordinea de zi, invocând motivul că nu există un aviz al comisiilor parlamentare.

XS
SM
MD
LG