Linkuri accesibilitate

Autorităţile turce au început să percheziționeze consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul în cadrul anchetei asupra cazului Jamal Khasshogi


Oficialități turce și saudite la intrarea în Consulatul de la Ankara la 15 octombrie 2018
Oficialități turce și saudite la intrarea în Consulatul de la Ankara la 15 octombrie 2018

Autorităţile turce au început luni seară să percheziționeze consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul în cadrul anchetei asupra dispariţiei, pe 2 octombrie, jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Acesta a intrat în consulat pentru a rezolva o serie de probleme administrative și nu a mai fost văzut de atunci. Pe de altă parte, președintele americane Donald Trump a afirmat luni că eventuala asasinare a jurnalistului, pusă în acest moment pe seama regimului de la Riad, ar fi putut fi comisă de „elemente incontrolabile".

Jurnalistul saudit, un critic al regimului saudit, refugiat din 2017 în Statele Unite, a intrat în consulatul saudit pe 2 octombrie. De atunci nu a mai fost văzut. Riadul susţine că Jamal Khashoggia a părăsit consulatul, dar autorităţile turce afirmă contrariul, iar unii responsabili acuză autorităţile saudite că au trimis special un grup de agenţi pentru asasinarea jurnalistului în consulat.

Președintele Donald Trump a spus că prințul moștenitor Arabiei Saudite a dezmințit energic orice implicare în dispariția lui Khashoggi.Vorbind jurnaliștilor la Casa Albă după ce a avut o convorbire telefonică cu Mohammed bin Salman, Trump a spus că dezmințirea a fost „foarte, foarte fermă”, și că lui personal i s-a părut că ar putea fi vorba de „asasini scăpați de sub control”. Anterior, președintele american avertizase Riadul că va avea de suferit consecințe severe dacă se adeverește că a fost în spatele asasinării jurnalistului. În replica, Arabia Saudită a declarat că posibile sancțiuni nu vor face decît să provoace o explozie a prețului petrolului, ceeace va afecta direct economia americană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG