Linkuri accesibilitate

România: guvernul aprobă modificări la controversatele legi ale justiției


Ministrul justiției, Tudorel Toader, București, 15 octombrie 2018
Ministrul justiției, Tudorel Toader, București, 15 octombrie 2018

Guvernul de la București a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență prin care se aduc mai multe modificări la legile justiției, astfel încât să fie incluse un șir de recomandări ale Comisiei de la Veneția, transmite portalul g4media.ro. A fost amânată prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraților. Pe de altă parte, se mărește vechimea necesară pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT, de la 8 la 15 ani, iar procurorii care vor lucra în aceste structuri trebuie să aibă o vechime de minimum zece ani, a anunțat ministrul justiției, Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

A fost menținută prevederea prin care ministrul justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor. Cercetarea disciplinară se va face de către aceeași instituție, Inspecția Judiciară. A fost eliminată însă prevederea prin care membri Consiliului Superior al Magistraturii puteau fi revocați dacă pierdeau încrederea celor care i-au ales pentru că, a precizat ministrul justiției Tudorel Toader, noțiunea de „încredere” este subiectivă.

Surse judiciare au declarat pentru g4media.ro că noile prevederi privind vechimea şi gradul profesional ar avea impact negativ asupra instrumentării marilor dosare precum cel al Revoluţiei şi al Jandarmeriei. Astfel, doi din cei tre procurori care se ocupă de instrumentarea dosarului Jandarmeriei ar trebui să părăsească Secţia Parchetelor Militare din Parchetul general sau să nu mai lucreze în dosar. De asemenea, trei dintre cei șase procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

„În aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate, ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat la CSM procurorul general al României, Augustin Lazăr.

CEDO a obligat România să instrumenteze dosarul Revoluţiei, nefinalizat după aproape 30 de ani.

Potrivit noilor reglementări, nu mai pot fi delegaţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurori care nu au grad profesional de PICCJ şi vechime de 18 ani în magistratură. Pe de altă parte, noul Statut al Magistraţilor prevede că procurorii se pot pensiona anticipat, dacă au vechime de 20 de ani. Parchetul general a semnalat încă de ieri că noile reglementări vor afecta colectivele de procurori care lucrează în marile dosare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG