Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni în raporturile ungaro-ucrainene


Inscripții bilingve la Berehove, un mic oraș din regiunea transcarpatică a Ucrainei
Inscripții bilingve la Berehove, un mic oraș din regiunea transcarpatică a Ucrainei

Tensiunile diplomatice dintre Ungaria și Ucraina au crescut, după ce ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat la Ministerul de externe, pentru a i se comunica protestul guvernului maghiar împotriva unei presupuse „liste a morții” care i-ar viza pe maghiarii din Ucraina. Guvernul de la Budapesta vorbește și despre manevre militare „neprietenoase” la granița comună.

Actualul conflict a fost provocat de decizia Kievului de a-l expulza pe consulul ungar la Berehove, pentru ca ar fi acordat cetățenia ungară unor membri ai minorității maghiare din Ucraina, țară care nu acceptă dubla cetățenie.

Acum este vorba de o așa-spusă „lista a morții” care ar fi fost publicată de un grup ultranaționalist din Ucraina și care ar fi creat panică în rândul minorității maghiare din vestul Ucrainei. Budapesta este îngrijorată și de faptul că pe pagina de internet a Parlamentului s-a publicat petiția unor cetățeni care cer expulzarea celor care au „dublă cetățenie”.

Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a asigurat că guvernul nu are nici o legătură cu lista și petiția iar manevrele sunt numai pentru garantarea securității locale.

XS
SM
MD
LG