Linkuri accesibilitate

Conflict diplomatic între Ungaria și Ucraina pe tema minorității maghiare din zona subcarpatică


Inscripții bilingve, în limba ungară și ucraineană, la o farmacie din Beregovo/Berehovo în vestul Ucrainei
Inscripții bilingve, în limba ungară și ucraineană, la o farmacie din Beregovo/Berehovo în vestul Ucrainei

Ungaria va expulza un consul ucrainean ca reacție la decizia Kievului de a-l expulza din Ucraina pe consulul maghiar din Beregovo, oraș situat în apropierea graniței cu Ungaria, pentru „activități incompatibile cu statutul consular”. Decizia guvernului ungar a fost anunțată joi de ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Consulul maghiar de la Beregovo este acuzat că a eliberat pașapoarte ungare unor etnici maghiari din Ucraina, desi Ucraina nu acceptă dubla cetățenie. Minoritatea maghiară din Ucraina este estimată la aproape 200 de mii de persoane și a mai fost subiect de tensiuni între Budapesta și Kiev, cel mai recent cu ocazia schimbării Legii ucrainene a educației.

Aflat la Moscova, ministrul de externe maghiar a acuzat Ucraina că „încalcă sistematic” drepturile minorității maghiare și a avetizat Ucraina că i-ar putea bloca intrarea în NATO și Uniunea Europeană.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, pe de altă parte, avertiza miercuri că acordarea cetățeniei ungare „nu face decît să complice și mai mult relațiile bilaterale, care oricum nu sunt perfecte”.
Ucraina interzice dubla cetăţenie, dar nu are prevăzute și sancţiuni legale pentru cei care ignoră interdicția.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG