Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și Olanda: GRU poartă reponsabilitatea unor multiple atacuri cibernetice în lume


Ministrul britanic al apărării Gavin Williamsonn la Conferința Partidului Conservator la Birmingham, 30 septembrie 2018
Ministrul britanic al apărării Gavin Williamsonn la Conferința Partidului Conservator la Birmingham, 30 septembrie 2018

Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică a susține că Serviciul militar de informații rus (GRU) este responsabil de organizarea unei serii de atacuri cibernetice în lumea întreagă, de la cel din timpul campaniei prezidențiale americane, la atacuri împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) și asupra reţelei de transport ucrainene.

Ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a declarat joi că Rusia acţionează ca „un stat paria", nu ca o mare putere. Ministerul rus de externe a respins din nou acuzaţiile britanice drept lipsite de orice temei.

Între timp, autoritățile din Olanda au anunțat că au expulzat patru cetețeni ruși în aprilie, suspectați de a fi ofițeri ai serviciilor militare de informații și care ar fi încercat să „spargă” computerele Organizației pentru interzicerea armelor chimice. Ministrul olandez al apărării Ank Bijleveld a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că rușii lansaseră atacul cibernetic dintr-o mașină plină de echipament electronic, care era parcată în fața sediului Organizației pentru interzicerea armelor chimice, care a anchetat circumstanțele atentatului împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Anglia. Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Skripal, fusese dezvoltat de URSS, în scopuri militre, în timpul Răzoiului Rece.

Agenții GRU, a mai spus ministrul olandez al apărării, au încercat să fure și date privind Ancheta internațională legată de doborîrea unui avion malaiezian de pasageri peste estul Ucrainei, în 2014. Concluzia anchetei a fost că Rusia este responsabilă de doborîrea avionului.

XS
SM
MD
LG