Linkuri accesibilitate

Directorul Danske Bank a demisioat în urma „spălării” a 200 miliarde euro


O filială Danske Bank la Copenhaga, January 23, 2014
O filială Danske Bank la Copenhaga, January 23, 2014

Experții estimează că Danske Bank va fi nevoită să plătească o amendă de aproape un miliard de euro.

Că marii bancheri pot fi capabili de matrapazlâcuri nu e o noutate, dar când asta implică spălare de bani, pe scară largă, proveniți de la rețelele criminale sau poate chiar de la structurile politice din fostul spațiu sovietic și mai ales din Rusia afacerea capătă și o dimensiune politică.

Thomas Borgen, imagine de arhivă
Thomas Borgen, imagine de arhivă

Thomas Borgen, directorul executiv al Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, a demisionat miercuri 19 septembrie, în urma revelațiilor privind implicarea băncii sale în spălarea a nu mai puțin de 200 miliarde de euro.

Thomas Borgen a fost directorul unei bănci internaționale între 2009-2012, iar din 2013 directorul Danske Bank. Banii erau spălați prin intermediul filialei din Estonia.

Asta vine după ce banca olandeză ING, foarte prezentă și în România, a admis că a participat la spălarea unor mari sume si a acceptat să plătească o amendă de aproape un miliard de dolari pentru a stinge cazul, în condițiile în care Uniunea Europeană cere tot mai insistent să se creeze un mecanism independent de supraveghere a activităților băncilor în Europa.

Experții estimează că Danske Bank va fi nevoită să plătească o amendă similară.

Există însă deja Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), care supraveghează agenţiile de evaluare financiară şi piaţa ratingurilor, iar aceasta a descoperit în luna iulie că cinci bănci scandinave au încălcat regulile Uniunii Europene, furnizând ratinguri fără a avea autorizaţie.

Aceste cinci bănci scandinave au fost amendate în total cu 2,5 milioane de euro.

ESMA a dat o amendă de jumătate de million de euro fiecăreia din cele cinci bănci: Danske Bank (deja), Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken şi Swedbank, deoarece "au emis ratinguri de credit fără a fi autorizate de Autoritatea europeană de reglementare a pieţelor financiare să facă asta".

În perioada iunie 2011 - august 2016, cele cinci bănci au transmis rapoarte privind calificativele de credit care au inclus aşa numitele "ratinguri din umbră", ce sunt evaluări de credit private, neoficiale, susţine ESMA.

De asemenea banca letonă ABLV este bănuită în Statele Unite de activități frauduloase.

O bună parte din banii spălați de Danske Bank treceau prin nu mai puțin de 15.000 de conturi din Estonia. Suma frauduloasă de peste 200 miliarde euro reprezintă de nouă ori Produsul Intern Brut (PIB) al Estoniei.

In realitate, ancheta arată deja, deși e doar la început, că majoritatea tranzacțiilor efectuate în filiale estone ale Danske Bank între 2007 – 2015 sunt suspecte și implică sume enorme provenite din Rusia.

„Există suspiciuni că angajaţi din Estonia au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale", a declarat Danske Bank.

Directorul demisionar al Danske Bank Thomas Borgen rămâne însă în funcție până la găsirea unui înlocuitor.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG