Linkuri accesibilitate

Ala Nemerenco: „L-am rugat pe dl prim-ministru să nu mai facă experimente pe sistemul sănătății”


O discuție cu experta în politici de sănătate despre nominalizarea fostului primar interimar al Chișinăului, Silvia Radu, pentru funcția de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale.

Conducerea ministerului sănătății, muncii și protecției sociale ar urma să fie preluată de Silvia Radu, fostul primar interimar al Chișinăului. Ea a fost nominalizată de Partidul Democrat pentru această funcție, în locul Svetlanei Cebotari. Ce urmări ar putea avea pentru domeniul sănătății această mișcare a partidului de guvernământ, în prag de alegeri, și care ar urma să fie prioritățile într-un domeniu care se confruntă cu o migrație a personalului medical și cu critici privind ineficiența administrării?

Interviul dimineții la EL: cu Ala Nemerenco
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:05 0:00
Link direct

Ala Nemerenco: „Este foarte clar că, de fapt, cei care consiliază aceste remanieri nu cred că aduc o plus valoare la aceea ce-și închipuie acest partid că va realiza, deoarece toată lumea cunoaște, chiar și în Occident reformele întotdeauna sunt implementate în primul, al doilea an al ciclului dintre alegeri, rar cine se încumetă în anul trei, în anul patru mai mult lumea demonstrează ce a făcut pentru a fi iar aleasă sau pentru a preda puterea, guvernarea sau, mai știu eu, Parlamentul. La noi anul acesta se bagă reforme și nu doar în domeniul sănătății, dar domeniul sănătății, cred eu, este primul în top, aș zice la greu, și oamenii nu pot să înțeleagă că de fapt asta e o mare pierdere pentru ei și eu am zis azi în glumă că opoziția trebuie să le dea un premiu la consilieri.”

Europa Liberă: Judecând după declarația premierului Pavel Filip, s-ar părea că nu mai este foarte mult de făcut sau a spus el: „au fost realizate mai multe reforme: reforma asistenței medicale primare, reforma sănătății publice, reforma spitalicească urmează”. Îi dați dreptate?

Ala Nemerenco
Ala Nemerenco

Ala Nemerenco: „În primul rând, nu mi se pare foarte serios ceea ce declară dl premier, fiindcă, dacă urmărim schimbarea miniștrilor la fiecare, în medie, o jumătate de an în sănătate, o să vedem de fapt un copy-paste de pe fiecare declarație. Sunt construite în același stil și se declară că „mulțumim frumos persoanei X care a realizat foarte mari reforme în sistemul de sănătate și bine ai venit, persoana Y, care suntem convinși că vei realiza și mai multe reforme”. Premierul de fapt nu spune foarte clar ceea ce se întâmplă. Sau se întâmplă una: că toți acești oameni sunt rugați să plece, așa, cum se vorbește în popor, sunt dați afară din funcții la o perioadă foarte mică, sau fiecare dintre ei are o funcție foarte bine determinată din start de killer. Deci pune pe rol „reforme”. Și-a îndeplinit funcția de killer și pleacă, și vine următorul.”

Europa Liberă: Și care-i situația reală, în opinia Dvs.?

Din 2002 de când au fost înregistrați cei mai mulți medici de familie, au plecat 506...

Ala Nemerenco: „Situația reală este foarte proastă și au să ne-o spună cifrele. Așa plecări masive din sistem nu au fost înregistrate niciodată. Dacă ne uităm în medicina de familie că de fapt ei sunt cei mai aproape de populație, de omul simplu, mai ales la țară unde nu avem spitale, nu avem echipamente performante, este medicul de familie care îi poate ajuta acelui pacient. Deci, din 2002 de când au fost înregistrați cei mai mulți medici de familie, în această specialitate erau 2.136 și până anul acesta sistemul cu reformele sale a ajuns să aibă doar 1.630, deci au plecat 506. În afară de aceasta, în fiecare an Universitatea de Medicină și Farmacie pregătea în jur de 70 de medici de familie, plus/minus 10, uneori mai mult, uneori mai puțin și au mai pregătit în jur de 900 în această perioadă de când este rezidențiatul în medicina de familie, care pur și simplu au dispărut din sistem. Deci sunt niște cheltuieli masive, enorme, de sute de milioane pe care și le asumă cei care fac așa reforme și până la urmă omul simplu nu are la cine se adresa. Dacă comparăm 1 ianuarie 2014 cu cifrele statistice ale Ministerului Sănătății acum, deci, medici de urgență – 496, acum 394, au plecat 102 medici; oftalmologi – 223, acum 142, deci în patru ani au plecat 81 de medici; medici cu profil terapeutic erau 2.417 în 2014, acum avem 1.844; neurologi – de la 401 la 281, minus 120. Și asta numai în patru ani! Deci își dau seama de fapt cei care guvernează ce se întâmplă sau nu se întâmplă? Fiindcă o radiografie simplă, absolut deloc sofisticată a sistemului va permite oricui să înțeleagă ce se întâmplă cu sistemul sănătății.”

Europa Liberă: Dna Nemerenco, dar de ce nu auzim vocea celor din sistem, o voce nemulțumită, o voce critică?

Această țară a devenit amorfă total. Aceasta este cel mai grav ce s-a întâmplat...

Ala Nemerenco: „Știți ce este cel mai grav? Nu faptul cine a fost numit la Ministerul Sănătății, care va mai aduce ceva viteză în naufragierea sistemului de sănătate. Această țară a devenit amorfă total. Aceasta este cel mai grav ce s-a întâmplat, fiindcă toți stau comod sub carapacea lor. Profesori cu renume, dacă luăm sistemul sănătății, șed pe spitale, asociații întregi de medici care știu foarte bine care este situația pe interior. Și vă puneți întrebarea: de ce? Doar ei văd și înțeleg foarte bine ca specialiști și sunt specialiști buni în sistemul lor...”

Europa Liberă: Și unde-i vocea lor?

Ala Nemerenco: „Nu este vocea lor...”

Europa Liberă: Între timp, dna Radu a precizat că experiența în management pe care o are poate fi folosită la reformarea celor două domenii extrem de sensibile – cel al sănătății și cel social. Să fie oare administrarea domeniului sănătății cea mai mare problemă sau care sunt carențele pe care le-ați identificat Dvs., iată, pe parcursul ultimilor ani?

Ala Nemerenco: „Deci, carențe foarte mari sunt la medicina primară. Au fost realizate foarte multe reforme în medicina primară începând cu anii ’90. Și cele mai mari investiții care au fost susținute de Organizația Mondială a Sănătății cu fonduri investiționale de la Banca Mondială, de la multe proiecte cu suport al Uniunii Europene. Deci s-a investit foarte mult în acest domeniu. Acest domeniu necesita doar niște curățări, aș zice eu, perfectări ale documentelor, care nu sunt încă aduse la o normă, la o situație în care medicului de familie chiar i-ar fi foarte comod să lucreze. El este încărcat astăzi cu hârtii, cu birocrație, este împovărat de foarte multe responsabilități. Era necesar de a schimba lucrurile astfel ca medicului de familie să nu-i fie greu să muncească, pentru că ei au suficiente...”

Europa Liberă: Să aibă timp pentru pacient și nu pentru rapoarte.

Medicul de familie este încărcat astăzi cu hârtii, cu birocrație...

Ala Nemerenco: „Da, da, să muncească pentru pacient. S-au împovărat cu zeci de rapoarte, de indicatori de performanță, cu ținte, cu sub-ținte. Deci s-au apucat să facă treaba oameni care nu cunosc cum să ajungă la un rezultat. Și doi: sănătatea publică. Sănătatea publică, dacă o să întrebați mulți specialiști din domeniu, n-o să vă dea nimeni o definiție clară, atât de mult au încurcat aceste reforme cu care au venit.”

Europa Liberă: N-a fost dorință, n-a fost viziune?

Ala Nemerenco: „Eu cred că este vorba de o grabă permanentă, de lipsă într-adevăr de competență. Aș zice că în ultimul timp trec prin funcțiile acestea mai mulți aventurieri, aș zice eu, oportuniști, cărora li se pare că am pus aici, am luat de acolo și totul o să meargă foarte bine. Reforma spitalicească, ați fost martori că au fost două încercări de reformare, de regionalizare a spitalelor. Astăzi, spitalele pe care le avem nici nu știu cum mai rezistă, fiindcă eu nu știu cum se descurcă ei cu o așa infrastructură veche, cu finanțările pe care le au și cu lipsa de cadre cu care se confruntă.”

Europa Liberă: Dar omul simplu care este nevoit să parcurgă uneori zeci de kilometri pentru a ajunge la specialistul indicat, care simte pe pielea sa carențele din sistem, așteptând uneori ore în șir consultația unui medic, la ce să se aștepte el?

Ala Nemerenco: „La nimic bun. Din lună în lună, din an în an noi mergem spre mai rău și spre mai rău și dacă ei ar comunica, cei de sus ar comunica cu oamenii simpli, să le spună fiecare povestea lui, cum a contactat el cu sistemul sănătății, care mai are cadre bune, medici buni, dar care nu mai pot să-și realizeze funcțiile lor, fiindcă într-atât lucrurile au ieșit de sub control. Dar noi, medicii, cunoaștem, fiindcă toți în jur – cunoștințe, rude care se îmbolnăvesc ajung neapărat la un medic, pentru că ei știu foarte clar că, dacă începi să patinezi prin acest sistem de sănătate, care este foarte neprietenos, nu ajungi la niciun rezultat.”

Europa Liberă: Dar tocmai cei de la guvernare dau asigurări că schimbările care se fac, se fac urmare a celor auzite de la simplii cetățeni?

Ala Nemerenco: „Eu nu cred că ei discută cu simplii cetățeni așa cum discutăm noi, cei simpli, fiindcă suntem noi suntem și noi oameni simpli. Ei discută prin intermediarii lor, iar în momentul în care pleacă acolo, li se aștern, cum am văzut noi, covoare și se repară drumuri. Deci, ei se duc cu alaiuri și nu mai cred că este cumva scos în față acel om care a întâlnit acele probleme. Este lume fericită care nu știu ce le spune, că-i totul bine și mersi, mulțumim... Cum era în timpul puterii sovietice – mulțumim partidului și conducătorilor noștri.”

Europa Liberă: Revenind la propunerea democraților, propunerea Silviei Radu pentru domeniul sănătății, muncii și protecției sociale, am remarcat că această mișcare a trezit mai multe reacții în mediul on-line. Bunăoară, cineva atrăgea atenția că ea e străină domeniului și că i-ar lua timp, greșeli ireparabile până va fi să înțeleagă încotro să îndrepte sistemul. Dar au mai fost precedente, doamnă Nemerenco. Poate doar e o impresie că nu se va putea?

Cine face reforme cu cinci luni înainte de alegeri?...

Ala Nemerenco: „Există foarte multe țări în care ministrul Apărării nu este militar, ministrul Sănătății nu este medic, dar aceste persoane într-o oarecare măsură sunt școlite și posedă niște cunoștințe care țin de organizarea sistemelor în general. Experiența pe care a avut-o dumneaei nu în afara țării, dar în țară, gestionând ceea ce a gestionat dumneaei, nu cred că i-ar permite chiar de mâine-dimineață să treacă la remanierea unor reforme destul de serioase pe care și le doresc ei. Dar de fapt nu știu cine face reforme cu cinci luni înainte de alegeri, nu face absolut nimeni decât sinucigașii, fiindcă toată lumea atunci când se implementează reforme este nemulțumită, chiar și atunci când vorbim de niște reforme care ar avea rezultate bune în câțiva ani. Dar dacă dumnealor ne promit mari reforme și mai ales în sfera spitalicească, hai să le vedem și pe acestea, că pe acele din medicina primară le-am văzut și vreau să aștept rezultatele, fiindcă dl prim-ministru a spus foarte clar că „am realizat împreună cu doamna ministru Svetlana Cebotari reforme foarte importante în medicina primară”. Noi nu am văzut, cei care suntem în sistem nu am văzut decât un proiect de lege care a trecut în Parlament și a fost votat cu majoritate absolută, care nu spune încă nimic...”

O să ne spună dna Radu, fiindcă dumneaei a venit de la un domeniu care aduce întotdeauna mai multă lumină...

Europa Liberă: Și atunci, încotro se îndreaptă sistemul de sănătate? Exodul medicilor, de exemplu, poate fi oprit?

Ala Nemerenco: „Merge înainte. O să ne spună dna Radu, fiindcă dumneaei a venit de la un domeniu care aduce întotdeauna mai multă lumină. Și o să ne spună ea, și o să vedem. Eu ceea ce l-am rugat pe dl prim-ministru și-l rog foarte mult: să nu mai facă experimente pe sistemul sănătății, să ne creadă pe noi pe cuvânt că el este la pământ deja. Și o cunosc și pacienții, și medicii. Și să recunoască cinstit câte mii de dosare stau la Ministerul Sănătății care așteaptă actele, care sunt depuse pentru conformitate. Deci, toată această lume de fapt este deja cu gândul la plecare.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG