Linkuri accesibilitate

Bulgaria: resultate contradictorii în absorbția fondurilor europene


Imagine generică
Imagine generică

​Guvernul de la Sofia are probleme cu absorbția fondurilor europene în perioada de 2014-2020. Execuția mai multor programe rămâne sub nivelul critic.

Până acum în cadrul tuturor programelor operaționale au fost distribuite aproape 2 miliarde din cele peste 8 miliarde euro prevăzute. Mai bune au fost rezultatele în perioada de programare 2007-2013 care s-a încheiat cu un grad al absorbției de 95%.

Cel mai înalt grad de absorbție a fost atins la programul operațional „Ajutorarea persoanelor dezavantajate” – peste 95%. Banii sunt cheltuiți pentru distribuirea de mâncare caldă și de pachete alimentare.

La fel de bună, datorită în primul rând a extinderii rapide a metroului sofiot, este absorbția în cadrul programului „Transport” – peste 82%. Continuă construcția ultimelor tronsoane ale autostrăzii „Struma” (Sofia-frontiera cu Grecia. Înaintează autostrada „Hemus” (Sofia-Varna) din care sunt predate aproape 200 de km.

Întârzie realizarea proiectelor de infrastructură feroviară.

Cea mai mare este rămânerea în urmă în cadrul a trei programe operaționale. Este vorbă în primul rând de programul „Pescuit și afaceri maritime” unde au fost absorbite numai 1,25% din cele 112 milioane de euro prevăzute.

Este slab rezultatul în cadrul programului „Dezvoltarea regiunilor rurale”. Dintr-un buget de peste 3 miliarde au fost absorbite în primii 4 ani ai perioadei de programare 5%, arată datele din Sistemul informațional pentru gestiunea fondurilor europene. Este un rezultat care lasă agricultura bulgară și regiunile rurale fără importante resurse de dezvoltare.

De ani de zile plățile în cadrul programului au fost confidențiale. În urmă cu patru luni viceprim-ministrul Tomislav Doncev a promis că datele vor deveni publice.

Dar nici până acum nu s-a aflat câți bani au fost absorbiți de pildă pentru cumpărarea de mașini agricole sau pentru finanțarea fermierilor tineri.

La coada absorbției se află și programul operațional „Mediu” cu un volum de peste 1,7 miliarde euro. Aici absorbția fondurilor pentru construcția de stații de purificare a apei și de prelucrare a deșeurilor este de 8,5 la sută.

Numai 11 la sută au fost repartizate în cadrul programului „Capacitate administrativă” cu un buget de peste 330 milioane de euro.

Cu un rezultate asemânătoare este fondul „Azil, migrație și integrare” pentru care sunt prevăzute 21 de milioane de euro.

XS
SM
MD
LG