Linkuri accesibilitate

Șapte cunoscuți europarlamentari cer premierului Filip și președintelui Dodon să renunțe la expulzarea celor șapte cetățeni turci care au cerut azil în R. Moldova (Video)


Șapte europarlamentari, printre care Monica Macovei, Rebecca Harms si Helmut Scholz au semnat o scrisoare către premierul Moldovei Pavel Filip și președintele Igor Dodon în care le cer să renunțe la ceea ce ei consideră a fi „expulzarea abuzivă” a celor șapte cetățeni turci, solicitanți de azil in Moldova, informeaza site-ul ziarului Adevarul-Moldova.

Europarlamentarii scriu că au rămas şocaţi să afle că, în dimineaţa zilei de joi, 6 septembrie, cetăţenii respectivi, solicitanţi de azil, au fost reținuți fără a fi respectate procedurile legale, fără prezenţa avocatului, fără un proces de judecată şi cu violarea drepturilor fundamentale ale omului. Cei șapte europarlamentari avertizează Chişinăul că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei şi că trebuie să respecte standardele europene. Potrivit Cartei Europene pentru Drepturile Omului se interzice expulzarea cetățenilor în țări unde există riscul ca viața lor sa fie pusă în pericol. Si organizatii moldovene care pledeaza pentru respectarea drepturilor omului au criticat acțiunile autorităților in acest caz.

Serviciul de Informații si Securitate a anunțat ieri că reținerea si ulterior deportarea celor șapte cetățeni turci a fost făcută deoarece ei ar fi reprezentat „un pericol pentru sioguranța națională a Moldovei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG