Linkuri accesibilitate

Au intrat în vigoare sancțiunile americane antirusești


Spitalul din Salisbury unde au fost internați Serghei și Iulia Skripal.
Spitalul din Salisbury unde au fost internați Serghei și Iulia Skripal.

... legate de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale

Sancțiunile Statelor Unite împotriva Rusiei legate de otrăvirea din martie în Marea Britanie a unui fost agent rus și a fiicei sale au intrat în vigoare, și au ca ținte ajutorul extern, vînzarea de produse militare și bancare, și împrumuturile americane pentru exporturi în Rusia.

Noile pedepse, care încep din 27 august, au fost anunțat în timpul acestei luni după ce administrația de la Washington a anunțat că a stabuilit că guvernul rus a folosit a ăncălcat o lege americană din 1991 când a utilizat neurotoxină în încercarea de a-i asasina pe Serghei și Iulia Skripal.

Un al doilea pachet de sancțiuni legate de cazul de otrăvire urmează să fie impus după 90 de zile, dacă autoritățile ruse nu permit inspectorilor de la Organziația pentru interzicerea armelor chimice să se convingă că în Rusia nu mai există astfel de arme.

Între acele măsuri s-ar putea afla reducerea relațiilor diplomatice și limitarea zborurilor campaniei aeriene rusești Aeroflot.

Iulia Skripal: spune însănătoșirea a fost lentă și dureroasă (publicat în 23 mai 2018)

Departamentul de stat de la Washington ​ spune că noile măsuri din 27 august împotriva Rusiei vor pune capăt asistenței oferite Rusiei, cu excepția chestiunilor umanitare urgente, for opri unel vânzări de arme și finanțări, vor limita accesul la credite americane și la altă asistență financiară. și vor interzice exportul către Rusia de bunuri și tehnologie restricționate.

Între excepții se numără bunurile și serviciile legate de lansările în spațiu. Washingtonul și Moscova continuă să coopereze îndeaproape la trimiterea de personal și bunuri spre Stația Spațială Internaționale.

Cei doi sau fost găsiți în stare de inconștiență în 4 martie pe o bancă la Salisbury, oraș din sud-vestul Angliei. Amândoi au fost grav bolnavi, dar s-au refăcut total după mai multe săptămâni de spitalizare.

Oficialitățile britanice au spus că cei doi au fost otrăviți cu Noviciok, o armă chimică dezvoltată în Uniunea Sovietică și au pus acest atac pe seama guvernului președintelui rus Vladimir Putin. Guvernul de la Moscova a respins acuzația.

Ministerul rus de externe a spus că sancțiunile vor crea noi tensiuni între cele două țări.

Kremlinul a declarat în 27 august că are nevoie de timp ca să evalueze impactul noilor sancțiuni înainte de a decide cum să răspundă.

Putin „a spus cu numeroase ocazii că va face tot ce trebuie pentru a proteja interesele țării noastre de urmările unor asemenea neprietenoase măsuri”, a declarat presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Serghei Skripal, fost colonel în contrainformațiile militare rusești, a fost condamnat pentru trădare în 2006 de un tribunal rusesc care l-a declarat vinovat de spionaj pentru Marea Britanie.

A fost eliberat din închisoare în 2010 într-un schimb de spioni.

Relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat pînă la nivelul Războiului Rece din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, a rolului său în Siria și estul Ucrainei, și din cauza presupului ameste rusesc în alegerile din Statele Unite și Europa. (LS)

XS
SM
MD
LG