Linkuri accesibilitate

Stela Roman: „Presa s-a confruntat şi se confruntă cu probleme ce ţin de profesionalism”


Imagine generică
Imagine generică

Interviul dimineții cu coordonatoarea de proiecte de la Asociația Presei Independente

Asociația Presei Independente (API) va organiza azi o dezbatere la Chişinău despre provocările și perspectivele presei online, mai cu seamă a celei regionale. În cadrul evenimentului vor fi prezentate şi rezultatele unui proiect care a făcut posibilă deschiderea în cinci regiuni ale Moldovei a unor portaluri online independente şi echidistante. Stela Roman, coordonatoare de proiecte la API, ne-a vorbit despre miza acestui proiect.

Stela Roman: „Este vorba despre un proiect finanţat de către UK Aid cu sprijinul guvernului Marii Britanii. Proiectul are o denumire mai lungă: „Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și sprijin pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali”. Noi am conceput acest proiect ca o modalitate de a însănătoși media online din provincie, nu doar din centru. Am vrut şi vrem în continuare să creăm şi să susţinem nişte echipe de jurnalişti şi jurnaliste care ar face o presă conform tuturor normelor deontologice. Scopul nostru e ca în Moldova în online să apară o masă critică de media profesionistă, nu doar în centru, dar şi în regiunile ţării.”

Europa Liberă: De ce s-a mers anume pe online, pentru că e mai uşor aşa să atragi un virtual public?

Stela Roman
Stela Roman

Stela Roman: „Online-ul este în dezvoltare. E o tendinţă nu doar locală. E o tendință la nivel internațional. Media tradiţională cum ar fi radio, TV, ziarele într-un fel cedează din spaţiu tot mai mult. online-ul începe să aibă o influenţă tot mai mare. De aceea ne-am propus să ne axăm pe online. În plus este vorba despre nişte costuri mai reduse pentru echipe. De exemplu, nu este nevoie de un studio scump sau de o redacţie mare. Şi atunci apar şanse mai mari să se menţină pe piaţă pe un termen mai lung.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că scopul e să însănătoşiţi presa locală. Înţelegem că starea actuală a presei regionale, inclusiv a celei online nu este atât de bună?

Stela Roman: „Presa s-a confruntat şi se confruntă cu probleme ce ţin de profesionalism. A apărut acum şi această noţiune de ştiri false. Ar fi necesar ca noi să lucrăm anume pe acest segment. Să ştim că avem şi vom avea medii care sunt profesioniste, care lucrează conform Codului Deontologic şi fac nişte produse corecte şi echidistante. Presa locală, regională se confruntă cu probleme legate de finanţare sau de atragerea banilor. De exemplu, ziarele noastre deşi încă îşi menţin tirajele se ciocnesc cu probleme cum ar fi scumpirea hârtiei, monopolul pieței publicitare. Câteva media chiar şi-au sistat activitatea. De asemenea observăm şi o influență a politicului în regiuni. Se deschid nişte media care sunt deţinute de nişte interese politizate. Jurnaliștii locali se trezesc cu nişte oferte ca să treacă la aceste media. deci dacă până acum doar presa naţională era absorbită de grupuri de interese, acum vine rândul şi presei locale. De aceea ar trebui să ştim că avem, am creat sau susţinem o presă care este independentă şi care poate face faţă acestui flux de presă dubioasă.”

Europa Liberă: Fără un sprijin extern nu se pot crea la noi nişte platforme media imparțiale, corecte, atente la nevoile cetăţeanului? E numai absenţa banilor problema?

Stela Roman: „Este o întrebare mai dificilă. De exemplu, în oraşele cu infrastructură mai dezvoltată media are mai mare şanse să supraviețuiască din pub licitate sau din activităţile lor. când e vorba despre media din regiuni mai mici sau din localităţi mai mici este mai dificil. Desigur că există soluţii ca media care există sau echipele care se gândesc să lanseze media nou să fie viabile. O soluţie ar fi, de

Este o tendință internațională şi ar fi foarte bine să preluăm această tendință ca mass-media să înceapă să dezvolte nişte servicii pentru comunitățile lor, cum ar fi creara de evenimente, filmări, foto, video, abonamente online.

exemplu, convergența media, adică media tradiţională să nu se dezvolte doar pe segmentul pe care este. să nu fie doar presă scrisă, dar să treacă şi pe online, pe multimedia. De asemenea este o tendință internațională şi ar fi foarte bine să preluăm această tendință ca mass-media să înceapă să dezvolte nişte servicii pentru comunitățile lor, cum ar fi creara de evenimente, filmări, foto, video, abonamente online. Deci nu este necesar să te axez doar pe scrierea articolelor sau pe publicitatea banner sau cea din ziar. Banii pot apărea şi din activităţi pe care le oferi comunității şi în același timp creezi o comunitate în jurul tău. Deşi piaţa este mică şi e dificil să te dezvolţi, noi considerăm că este realistic să supraviețuiești, dar trebuie să ai o gândire mai creativă şi să fii inovator.”

Europa Liberă: Spuneaţi mai sus că vă propuneţi şi responsabilizarea aleşilor locali. Sugeraţi cumva că ei pot fi responsabilizaţi mai bine prin intermediul presei locale decât prin interermediul celei centrale pentru că la ştirile locale oamenii sunt mai atenţi?

Stela Roman: „Oamenii mereu au fost interesaţi de ce se întâmplă anume în localităţile lor, de problemele din localitate. Noi nu vedem ştirile acestea în presa naţională. Vedem doar ceea ce se întâmplă în centru, iar din regiuni mai aflăm ce se întâmplă doar câteodată dacă s-a întâmplat o crimă sau a fost un festival. Presa locală s-ar axa nu doar pe evenimente majore, dar pe probleme de zi cu zi. Jurnaliştii locali şi locuitorii ştiu mai bine problemele cu care se confruntă. Ştiu pe ce stradă drumurile nu sunt bune sau unde nu este iluminare stradală, sau unde nu este apă şi trebuie trasă apă. Astfel jurnaliştii pot să atragă atenţia anume la problemele dureroase ale comunităţii şi ar putea să responsabilizeze persoanele răspunzătoare de aceste probleme.”

Europa Liberă: Adică să pună presiune pe autoritățile locale care sunt responsabile de starea de lucruri.

Stela Roman: „Exact. În ce priveşte responsabilizarea, în cadrul acestui proiect start-up-urile şi e vorba despre cinci site-uri au făcut parteneriate cu media locală care are experinţă în regiune şi fiecare strat-up filmează acum în august şi în septembrie câte patru dezbateri despre transparenţa procesului bugetar, cum se cheltuie banii locali şi despre problemele locale.”

Europa Liberă: Ce urmează să se întâmple cu aceste platforme după sistarea finanţării externe. Pot ele supraviețui de unele singure azi, când media independentă se confruntă cu dificultăți financiare tot mai mari?

Stela Roman: „În mare parte totul depinde de motivaţie şi de faptul cum vor lucra aceste echipe. Este un lucru general pentru toate redacţiile. Noi am oferit acestor echipe informaţii, am făcut şi training-uri pe atragere de fonduri, crowdfunding. Credem că au uneltele necesare pentru a fi independente. Toate echipele au deja oferta de preţ pentru advertoriale sau publicitate. Multe au publicitate pe site şi fac bani din asta. La momentul actual, noi, API susţinem aceste start-up-uri cu conţinut de produs, de exemplu articole Stopl Fals! sau investigaţii jurnalistice. Considerăm că aceste echipe pot deveni membri API şi primi toată susţinerea de care beneficiază membrii noştri. De asemenea noi lucrăm la oferta de publicitate comună pentru media regională şi în depedenţă de motivaţia şi ponderea acestor start-up-uri în regiunile lor intenţionăm să le includem în ofertă. Totul depinde de faptul cum vor lucra pentru că toate echipele au uneltele necesare pentru a fi viabile.”

Europa Liberă: Aceste platforme există de aproape un an. Ce reacţii au generat, dincolo de recentul incident în care un jurnalist de la una din platforme, de la Nokta.md din Comrat a ajuns ținta unor ameninţări după publicarea unui articol în care este vizată o funcționară din autonomie.

Stela Roman: „Proiectul are un an. Site-urile au apărut în cadrul proiectului şi nu au un an încă. Au câteva luni de când lucrează. Faptul că jurnalista a fost ameninţată este un luc ru alarmant, în primul rând, dar mai este şi un semnal că jurnaliştii sunt luaţi în serios, sunt consideraţi o putere şi că au influenţă în regiunile lor. o parte din echipele noastre au creat o comunitate în jurul lor. au grupuri pe Facebook unde discută cu comunitate, organizează evenimente pentru comunitate. Unele au trecut pe Instagram şi discută acolo, fac concursuri. Mass-media nu se mai vede ca fiind ceva la distanţă şi că are o discuţie unilaterală, adică oferă doar informaţia, dar primește şi informaţia din partea celor pentru care lucrează. ”

Europa Liberă: Cum au fost selectați jurnaliştii care lucrează îîn aceste echipe? Sunt începători, profesioniști? A fost un concurs?

Stela Roman: „Da, a fost un concurs pentru echipe din toate patru regiuni ale tăţii: nord, sud, centru şi autonomia găgăuză. A fost un formular pe care trebuiau să-l completeze, trebuiau să explice ideea start-up-ri. Concursul era deschis pentru start-up-uri deja existente, dar care aveau mai puţin de un an, şi pentru idei de mass-media regională. Trebuiau să explice ideea strat-up-ului, să ofere informaţii despre echipă şi o scrisoare de motivare. Am avut un juriu compus din mentorii proiectului. Este vorba despre jurnalişti, jurnaliste cu experiență în domeniu. Astfel au fost alese cele cinci echipe din fiecare regiune a ţării.”

XS
SM
MD
LG