Linkuri accesibilitate

București, 11 august 2018: „Cine fură să plătească!”


București, 11 august 2018
București, 11 august 2018

Mesajul protestatarilor din Piața Victoriei către clasa politică aflată la guvernare în România.

Față de 10 august, o zi de coșmar care le-a amintit multora de reprimarea Pieții Universității în noaptea de 13 spre 14 iunie sau de mineriade, manifestația din 11 august a fost o plimbare la șosea.

Efectivele de jandarmi au avut o prezență simbolică, iar harnașamentul lor era cel uzual (fără armament greu sau măști de gaze).

București, 11 august 2018: „Cine fură să plătească!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Au lărgit perimetrul protestului, mutând gardurile și gestionând discret probleme de securitate. Comunicațiile au funcționat infinit mai bine și, în general, atmosfera, deși subtil încordată, a fost amiabilă și împăcuitoristă.

Jandarmii au primit flori, scandările ofensatoare la adresa lor parcă s-au mai rărit.

Cumva, din rândul manifestanților au dispărut găștile de incitatori (care cu o zi înainte preluaseră controlul insurecțional al protestului, aruncând cu recipiente de plastic, pietre și garduri mobile în jandarmi; aceștia ripostând generos cu gaze și lovituri de baston.)

De asemenea, nu a mai urcat nimeni la tribuna improvizată să le țină speech-uri participanților. S-a constatat, probabil, că vorbele de democrație, alegeri libere și libertate de expresie nu se potrivesc temperamentului jundarmeriei.

Am văzut copii desenând cu creta sau jucându-se cu păpușile (sau tableta), bătrâni sau infirmi în scaune cu rotile, bicicliști și rolleri înconjurând perimetrul, fluturând steaguri sau purtând pancarte.

Filosoful Mihai Șora (101 de ani) la protestul din Piața Victoriei, București, 11 august 2018.
Filosoful Mihai Șora (101 de ani) la protestul din Piața Victoriei, București, 11 august 2018.

S-a scandat mult, s-au fluierat, dar s-a și stat pe jos cu spatele la guvern, în semn de dispreț indiferent și rezistență pasivă și nonviolentă.

Am vorbit cu câțiva dintre cei prezenți la miting pentru a afla cum cred că se poate soluționa impasul.

„Probabil că guvernul și PSD-ul vor încerca să decredibilizeze ce se întâmplă aici, îmi spune Mircea din București, realitatea este însă clară atât în București, cât și în restul orașelor mari din țară.”

Credeți că în cazul unor alegeri, va rezulta o nouă structură parlamentară, în care PSD să fie minoritar?, l-am întrebat eu.

„Din punct de vedere matematic, îmi spune Mircea, după alegerile din 1990, în momentul în care s-a ieșit în jur de 40% la vot, foștii comuniști și aliații lor au câștigat. Atunci când s-a ieșit peste 50 % partidele de centru-dreapta, democratice, proeuropene, prooccidentale au câștigat. Sunt convins că participarea la vot va fi mai mare și, implicit, partidele democratice vor câștiga din nou.”

Viorica a venit cu fiica ei mai mare în piață. Am întrebat-o ce ar trebui schimbat pentru ca lucrurile să se aștearnă pe un făgaș normal.

„Trebuie schimbat guvernul, spune ea. Să nu mai fim conduși de penali și analfabeți. Aș vrea ceva nou pentru copilul meu și e foarte trist ceea ce se întâmplă pentru că ne întoarcem înapoi. Sunt oameni cu copii, sunt oameni bătrâni, nu sunt violenți, sunt oameni pașnici care protestează liniștit. Nu trebuie să se mai întâmple ce s-a întâmplat aseară.”

Am întrebat-o dacă crede că, în cazul unor alegeri democratice, PSD ar pierde puterea.

„Sper, sper din tot sufletul să iasă toți tinerii care nu au participat la vot și sper ca bătrânii, bunicii să-și dea seama că nu e bine ceea ce fac (că susțin PSD, n.m).”

Am mai întrebat-o, dacă ar fi să adreseze un mesaj clasei politice, tuturor partidelor politice, care ar fi acela?

„La pușcărie cu voi, la pușcărie. Cine fură să plătească!”

București, 11 august 2018
București, 11 august 2018

Nicolae Neagu este pensionar și spune că „întreaga clasă politică este coruptă. Din 1989 până acum toți sunt plecați din acel FSN. S-au schimbat din partide în partide, deci toată clasa politică este zero. Dar la momentul ăsta, tot ce este PSD trebuie să dispară.”

Bine, îi spun, dar acest lucru nu se poate realiza decât prin alegeri democratice. Care ar fi strategia pentru ca PSD-ul să piardă alegerile

„Voința populației, îmi spune dl Neagu. Voința populației și mersul la vot, cred că vor rezolva problema... sper.”

L-am rugat și el să le transmită un mesaj politicienilor. „Dacă ar avea măcar un pic de bun simț, mi-a răspuns el, dacă le-a mai rămas un pic de bun simț, să plece. Să ne lase. Și-au umplut buzunarele. Ar trebui să plece. Măcar în ultimul moment să ne lase în pace.”

Ar trebui să apară o nouă clasă politică?

„Da, îmi răspunde categoric Nicolae Neagu. Sunt destui oameni care pot conduce această țară și care sunt cu o coloană vertebrală perfectă.”

XS
SM
MD
LG