Linkuri accesibilitate

Pulsul Pieții Victoria din București, la începerea unui nou protest (VIDEO)


Reactii și explicații la violențele de ieri ale Jandarmeriei

Procuratura militară a anunțat că a început cercetările în privința violențelor care s-au petrecut pe 10 august în Piata Victoriei (din Bucuresti) - este vorba despre intervenția brutală a jandarmeriei, pe de o parte, dar pe de alta, și despre cele cîteva cazuri de huliganism - au fost găști bine organizate, mai multe găști, după cum explicau reprezentantii Jandarmeriei într-o conferință de presă care a avut loc dimineață și aceștia ar fi atacat trupele de jandarmi și sunt trei jandarmi internați și o jandarmeriță despre care se spunea că este în stare foarte gravă, dar de fapt nu are decit un hematom - ceea ce este mult mai puțin decît spuneau colegii din conducerea jandarmeriei, că ar fi planat suspiciunea că ar avea coloana vertebrală ruptă.

Reuters, AP: București, 10 august 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Sunt opt dosare deschise, două in rem, adică doua dosare mari și alte 6 dosare care se referă la opt inși care ar fi făcut acte de huliganism.

Președintele Klaus Johannis ar fi insistat pe lînga procurorul general Augustin Lazăr să facă investigații în privința violențelor care s-au petrecut în piață aseară.

Pe de altă parte, liderul social democraților Liviu Dragnea a avut o intervenție pe pagina lui de socializare, în care spunea că ar fi vorba despre o incitare venită din partea președinției la violențe de stradă împotriva unor instituții ale statului și împotriva Jandarmeriei și că diferențele de opinie nu pot conduce la violență, spune el.

Rămîn mari întrebări, desigur: de ce, pe parcursul întregii zile, Jandarmeria a acționat cu mare violență și cu agresivitate împotriva unor oameni altminteri pașnici și nu i-au izolat deîndată pe cei pe care, de altfel, îi identificaseră ca agresori și ca incitatori la violență?

Protestul antiguvernamental din București a fost suprimat violent de jandarmi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

De ce au urmarit si au atacat și au bătut, uneori cu bestialitate oameni care nu au făcut nimic altceva decit să evacueze piața, fără să fi fost agresivi și chiar ridicau mîinile și cereau, cumva, înțelegere din partea jandarmilor?

De ce au intervenit disproporționat cu gazele lacrimogene și iritante, într-un context în care, la un moment dat, în timpul zilei, în zona unde se aflau acesti oameni și nu în zona în care se petreceau realmente agresiunile respective?

Asadar multe întrebari, foarte puține răspunsuri și rămîne să vedem ce se va sîmbătă seară, la ora 18, după ce mai multe pagini de socializare au convocat din nou oamenii să iasă în Piață.

Deja s-au strîns, pare-se cîteva sute și o sa vedem mai tîrziu ce se întimplă.

XS
SM
MD
LG