Linkuri accesibilitate

Cum ar putea altera competiția parlamentară problemele finanțării partidelor


Polina Panainte, imagine de arhivă.
Polina Panainte, imagine de arhivă.

Interviu cu Polina Panainte, secretara Coaliției pentru alegeri libere.

Alegerile parlamentare din Moldova vor avea loc, anul viitor – la 24 februarie, așa cum se știe. Multi analiti politici cred ca de fapt Moldova se afla in campanie electorala deja si ca multe din masurile anunțate de guvern ar fi menite sa intareasca - inainte de alegeri – increderea in cei aflati la putere și locuitorii capitalei să uite că votul lor, dat acum 2 luni, nu a fost validat. Liliana Barbarosie a stat de vorba cu Polina Panainte, secretara Coalitiei pentru alegeri libere, despre cum ar putea altera competitia parlamentara problemele finantarii partidelor

Polina Panainte: „În prezent, cuantumul donațiilor care pot fi făcute partidelor politice este unul foarte mare. Ar fi deci cam de 300 de mii de lei din partea persoanelor fizice și se întâmplă ca adesea partidele să înregistreze în rândul donatorilor persoane care fac asemenea donații. Și noi avem acces doar la informații despre numele persoanelor care fac această donație, dar nu și funcția sau ocupația pe care o au ele și, respectiv, nu putem judeca, nu putem ști sigur dacă aceste persoane într-adevăr își permit să facă donații care aparent ar depăși venitul mediu lunar al unei persoane din Republica Moldova. Deci, solicitarea noastră a fost de mai multe ori ca să fie dezvăluită și ocupația acestor persoane care fac donații partidelor politice în vederea eliminării riscului fraudării acestor donații, fiindcă este o practică destul de răspândită ca persoane întâmplătoare să se regăsească în rândurile donatorilor partidelor politice și aceștia sunt și pensionari, și profesori sau medici care nu au capacitatea să doneze sume atât de mari.”

Europa Liberă: De ce partidele politice recurg la astfel de practici?

Polina Panainte: „Probabil în așa fel se legalizează bani care provin din alte surse. În Republica Moldova partidele politice sunt în mare parte finanțate de un grup restrâns de persoane sau de un grup restrâns de comunități de business, să spunem. Și atunci, ei tot au interdicție sau un plafon cât pot să doneze partidului: o persoană fizică – nu mai mult de 300 de mii de lei, iar o persoană juridică – în jur de 600 de mii de lei. Și atunci când ei vor să facă donații mai mari, legea restricționează acest lucru și ei apelează la distribuirea acestor resurse financiare la un număr mai mare de persoane care s-ar încadra în termenii legali.”

Europa Liberă: Se poate spune că legislația moldovenească – așa cum este ea aplicată – tolerează, de fapt, frauda în finanțarea partidelor?

Polina Panainte: „Nu cred că putem vorbi despre legislație neadecvată la capitolul acesta vizavi de finanțare, fiindcă legislația a fost ajustată la recomandările care au venit de la ODIHR, de la Comisia de la Veneția și s-a redus considerabil plafonul acesta al donațiilor. Anterior, persoanele fizice și persoanele juridice puteau să doneze sume mult mai mari, acum lucrurile stau mai bine, dar totuși în condițiile social-economice ale Republicii Moldova cred că plafonul de 50 de salarii medii lunare este unul prea mare.”

Europa Liberă: Care ar fi soluțiile? Am auzit la un moment dat un eurodeputat binecunoscut la Chișinău, Sigfried Mureșan, vorbind despre nevoia de a obliga ca aceste donații să se facă doar prin intermediul transferurilor bancare, prin card. Ar fi asta o soluție?

Polina Panainte: „Cu siguranță transferurile prin intermediul virajelor bancare ar introduce mai multă transparență și ar fi mai complicat de falsificat, dar nu imposibil de falsificat. Pur și simplu ar da mai multe bătăi de cap partidelor politice care apelează la scheme pentru a truca aceste donații.”

Europa Liberă: Și atunci, soluția?

Polina Panainte: „Soluția este ca să dispună de mai mult personal Comisia Electorală Centrală și personal bine instruit în auditul financiar al partidelor politice și să monitorizeze foarte atent cine sunt aceste persoane care fac donații partidelor politice, dacă ele își permit să facă asemenea donații, dar și să se refere aceste monitorizări nu doar la campania electorală, dar și la perioadele dintre campanii, atunci când partidele politice tot nu se odihnesc, dar colectează resurse financiare și se pregătesc de următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Câtă dreptate are opoziția atunci când spune că regulile de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale sunt scrise, croite astfel încât să favorizeze partidele puterii și să defavorizeze partidele opoziției?

Polina Panainte: „Un lucru la care aș putea să mă refer este finanțarea campaniilor electorale pentru cetățenii din diasporă, care mie mi se pare că este inechitabil și în acest fel anumiți candidați electorali pot fi dezavantajați. Deci, noul sistem electoral, sistemul mixt prevede ca cetățenii din diasporă să poată fi reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova, ei pot să-și aleagă deputații lor, dar Codul Electoral nu prevede instrumente ca aceștia să poată desfășura o campanie electorală. Conform Codului Electoral, persoanele care nu sunt rezidente ale Republicii Moldova nu pot să contribuie financiar la campaniile electorale. Respectiv, un candidat din diasporă, dacă vrea să participe în calitate de candidat la parlamentare, el nu-și poate finanța campania electorală și nici nu poate face apel la concetățenii noștri din diasporă, prieteni, colegi de-ai lui să-l susțină, fiindcă contravine legii. De asemenea, cetățenii noștri din diasporă nu pot contribui financiar nici în campania electorală a partidelor politice din Republica Moldova aici pe loc, chiar dacă ei sunt invitați în ziua alegerilor să voteze pentru un oarecare partid politic.”

Europa Liberă: De unde aceste restricții?

Polina Panainte: „Nu știu care a fost raționamentul introducerii acestei restricții, dar cu siguranță lucrurile trebuie în continuare discutate și ne dorim foarte mult ca această restricție să fie eliminată. Ne dăm seama că acest lucru nu va fi posibil în ajunul alegerilor parlamentare din 2019, dar...”

Europa Liberă: De ce până la următorul scrutin nu se poate?

Polina Panainte: „Deci, există recomandarea ca ajustări la Codul Electoral să nu fie făcute cu un an înainte de scrutinul electoral și așa cum s-a stabilit data alegerilor în februarie, nu cred că mai este posibil să se modifice Codul Electoral pentru a elimina această restricție. Bine, în Republica Moldova s-a demonstrat că multe lucruri pot fi făcute chiar dacă contravin legii sau contravin bunelor practici și această ajustare, să-i spunem modificare de Cod Electoral, ar fi una benefică și, practic, este posibil să se umble la cod, dar nu prea cred că cineva o să aibă interes să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Aș avea nevoie de o concluzie acum, dna Panainte. Deci, Republica Moldova va intra în viitoarea campanie electorală cu multe lacune în ceea ce ține de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Cu ce consecințe?

Polina Panainte: „Codul Electoral actual și modificarea sistemului electoral pune în dificultate partidele mici, partidele extraparlamentare și cele de opoziție, fiindcă lasă loc partidelor de la guvernare să folosească resursele administrative la nivel local și central în favoarea lor. De asemenea paralizează cumva cetățenii din diasporă care doresc să participe la viața politică din Republica Moldova atât ca și candidați, cât și ca simpli susținători ai unor partide politice.”

XS
SM
MD
LG