Linkuri accesibilitate

Amnistia fiscală ca… mană cerească!


Chișinău, Protest împotriva amnistiei fiscale.
Chișinău, Protest împotriva amnistiei fiscale.

Încearcă tu, simplule muritor, să nu plăteşti la timp un impozit şi vei vedea imediat ce înseamnă intransigenţa Fiscului moldovenesc.

E pur şi simplu năucitoare seninătatea cu care conducătorii moldoveni transformă o chestie, văzută de mulţi ca o mare problemă, într-o mană cerească! Li se spune din toate părţile că amnistia lor fiscală comportă un mare pericol şi anume legalizarea veniturilor frauduloase ale marilor hoţi ai tranziţiei. Le spun asta şi oficialităţi din străinătate. Ei bine, pe conducători îi doare-n cot! Mai mult decît atît, ei fac din această problemă un soi de realizare importantă, o mană cerească pentru cetăţeni. Chipurile acum vom avea rîuri de lapte!

A ieşit la rampă deunăzi şi şeful Fiscului care a declarat că avem de-a face cu o reformă mult mai vastă. Cică e o ditamai reformă fiscală, care va micşora costurile de producţie şi va micşora preţurile diferitor produse. Şi „trecerea companiilor și angajaților din economia tenebră în economia albă înseamnă că pe viitor angajații vor primi și pensii mai mari, iar reforma a fost făcută în așa fel încât nicio categorie de salariați să nu aibă de suferit”.

Ce să spun? În primul rînd, economia asta neagră e, de fapt, economie subterană. În al doilea rînd, e foarte ciudat că reprezentantul unei instituţii, care trebuie să pedepsească orice neregulă financiară, vorbeşte cu seninătate despre ieşirea, fără probleme, a companiilor din economia subterană. Asta ne spune Fiscul, o instituţie altminteri foarte severă, care pe un om simplu, dator cu 100 de lei, l-ar pedepsi fără milă şi i-ar aplica amenzi.

Încearcă tu, simplule muritor, să nu plăteşti la timp un impozit şi vei vedea imediat ce înseamnă intransigenţa Fiscului moldovenesc.

Aici însă poate fi vorba de indivizi dubioşi, care nu au plătit impozite ani de zile, iar Fiscul nostru e plin de seninătate şi le face reverenţe. Chipurile ieşiţi din zona subterană, scumpii noştri, şi măriţi-ne pensiile. Iese că aceşti indivizi, care acţionează în zona subterană, sunt de negăsit şi de nepedepsit. Singura posibilitate e să-i invităm frumos în lumea noastră.

Apropo de pensii, după ce economia subterană va deveni economie vizibilă, vom avea cu toţii pensii comparabile cu ale judecătorilor? De ce nu ne spuneţi acum ce pensii vom avea?

Ascultîndu-i pe conducătorii care vorbesc despre amnistia fiscală, mă învăluie nedumerirea şi mă întreb: conducătorii aceştia ştiu oare că amnistia lor are şi faţete negative? Sau ei văd numai foloase grase?

XS
SM
MD
LG