Linkuri accesibilitate

Oficialități iraniene resping categoric ideea unui dialog cu Statele Unite, lansată de Trump


Președintele american Donald Trump declarând la Washington, luni, 30 iulie, că este dispus să se întâlnească „oricând” cu omologul său iranian.
Președintele american Donald Trump declarând la Washington, luni, 30 iulie, că este dispus să se întâlnească „oricând” cu omologul său iranian.

Oficialități iraniene au respins în termeni clari oferta președintelui american Donald Trump de a se întâlni cu omologul său iranian pentru a discuta îmbunătățirea relațiilor bilaterale, calificând-o drept „umilitoare” și „lipsită de orice valoare”.

Luni, 30 iunie, Trump a declarat că este dispus să se întâlnească „oricând” cu președintele iranian Hassan Rohani, și fără „condiții prealabile”. Ulterior însă, într-un interviu televizat, secretarul de stat american Mike Pompeo a nuanțat declarația președintelui Trump, precizând că, în prealabil, Iranul ar trebui să arate că respectă drepturile oamenilor, că renunță la politica sa „agresivă” și că este pregătit să negocieze un tratat nuclear care „cu adevărat” împiedică proliferarea nucleară.

La Teheran, ministerul de externe a remarcat astăzi că oferta de dialog a președintelui americane este contrazisă de fapte, și anume de decizia de a reimpune sancțiuni împotriva Iranului după ce Statele Unite s-au retras unilateral din acordul nuclear internațional cu Iranul, încheiat în 2015.

Dacă summit-ul americano-iranian ar avea totuși lor, ar fi prima întâlnire a liderilor celor două țări dinainte de 1979, când revoluția islamică l-a îndepărtat de la putere pe Șahul Iranului.

XS
SM
MD
LG