Linkuri accesibilitate

Cuplul gay româno-american este „doar un pic căsătorit”: Ce a decis CCR


Adrian Coman și americanul Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia
Adrian Coman și americanul Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia

Un pas înainte spre recunoașterea drepturilor cuplurilor gay.

Curtea Constituțională din România a făcut azi un pas înainte spre recunoașterea drepturilor cuplurilor gay, după ce a pus în practică hotărârea Curții de la Luxemburg, care a decis în urmă cu o lună și jumătate că termenul de „soți” din directiva privind libera circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene include şi soţii de acelaşi sex.

Totul a pornit de la reticența statului român de a-i da drept de ședere în România americanului Clai Hamilton căsătorit cu Adrian Coman în Belgia. Cei doi s-au luptat ani de zile cu justiția authotonă pentru a fi recunoscuți ca familie și pe această bază, Hamilton să poată locui legal în România. Decizia de azi a Curții Constituționale le face viața mai ușoară,

Curtea Constituțională din România (CCR) a decis, pornind de la reclamația celor doi, că un cuplu gay are aceleași drepturi ca orice alt cuplu căsătorit în Uniunea Europeană. Asociația „Accept{, care apără drepturilor minorităților LGBT, a ironizat hotărârea judecătorilor constituționali, precizând că aceștia au ajuns la concluzia că Hamilton și Coman sunt „doar un pic căsătoriți”. Practic, CCR a juns la concluzia că România „nu poate refuza” în baza Codului Civil (Art 277) dreptul de ședere pe teritoriul României „soțului-resortisant al unui stat membru al UE și/sau al unui stat terț, persoană de același sex, care este legat printr-o căsătorie, legal încheiată pe teritoriul unui stat membru al UE, cu un cetățean român sau străin pentru motivul că dreptul intern român nu prevede/recunoaște căsătoria între persoane de același sex”.

Asociația „Accept” salută decizia CCR, dar socotește că odată ce o familie este recunoscută pentru stabilirea reședinței, e „o ipocrizie” să nu fie recunoscută cu toate drepturile sale. În plus, militanții acestei organizații vorbesc despre un alt tip de discriminare care se naște odată cu noua hotărâre a Curții: „cetățenii europeni (gay) sunt recunoscuți ca fiind căsătoriți, în timp ce doi români gay căsătoriți peste granițe sunt în continuare tratați ca doi străini, în loc să fie considerați o familie”

CCR pomenește și în decizia de azi despre „dreptul la viață privată” și la „viață de familie”, menționate de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și de Carta drepturilor fundamentale, sugerând o tendință viitoare. De altfel, încă de acum doi ani, când au luat în discuție eventualitatea unui referendum pentru modificarea Constituției în favoarea familiei tradiționale, judecătorii CCR au precizat că legea fundamentală dă un conținut juridic mai larg ideii de familie.

Coaliția pentru familie a strâns peste trei milioane de semnături pentru a schimba Art. 48 din Constituție în așa fel încât să se specifice că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat. E vorba despre o acțiune preventivă, care să interzică pe viitor căsătoria între persoane de același sex, fiindcă pentru moment oricum codul civil interzice uniunile gay, iar România rămâne una dintre puținele state din UE care nu oferă protecție cuplurilor homosexual.

XS
SM
MD
LG