Linkuri accesibilitate

Afganistanul, Ucraina, Georgia și Macedonia în atenția summitului Nato de la Bruxelles


Președintele ucrainean Petro Poroșenko astăzi la summitul de la Bruxelles
Președintele ucrainean Petro Poroșenko astăzi la summitul de la Bruxelles

În cea de a doua zi a Summit-ului NATO de la Bruxelles, atenția se va îndrepta spre conflictul din Afganistan. Președintele afgan Ashraf Ghani va fi prezent la dezbateri, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg speră ca Alianța să aprobe finanțarea forțelor afgane de securitate până în 2024. În septembrie 2017, Statele Unite și-au mărit prezența militară cu 3 mii de trupe, ajungând la 15.000 de militari.

Potrivit unor surse oficiale americane, administrația va reanaliza operațiunile din Afganistan, la un an după ce administrația Trump a acceptat să rămână implicată în eforturile de normalizare a situației, după 17 ani de conflict.

Tot joi, liderii NATO vor discuta relațiile cu Ucraina și Georgia, iar într-o declarație finală va fi inclusă și o referință la situația din Republica Moldova, în care se cere Rusiei să-și retragă trupele din stânga Nistrului.

La Bruxelles va avea loc și o ceremonie pentru Macedonia, marcând faptul că fosta republică iugoslavă a fost invitată oficial să adere la NATO, după ce și-a rezolvat lunga dispută cu Grecia privind denumirea oficială a țării, care în viitor se va numi „Macedonia de Nord”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG