Linkuri accesibilitate

Adunarea Parlamentară OSCE cere retragerea forțelor armate străine din R.Moldova


Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din regiunea transnistreană în una civilă cu mandat internațional. Un amendament în acest sens a fost inclus în Rezoluția sesiunii anuale a AP OSCE, care se desfășoară în perioada 7-11 iulie, în Bundestagul Germaniei, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a salutat rezolutia Adunării Parlamentare OSCE drept „un success diplomatic important”. Marți, la întîlnirea anuală cu corpul diplomatic, Filip a mai declarat că „principiul neutralității” ancorat în Constituție, va devein realitate numai după „retrgerea militarilor ruși staționați illegal” în R.Moldova, relatează Interfax.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul ședinței Adunării Parlamentare OSCE, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante. Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi. Aprobarea amendamentelor delegației moldovene a avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania, se mai spune în comunicat.

XS
SM
MD
LG