Linkuri accesibilitate

Nou incident cu „Noviciok” în sud-vestul Angliei


Laboratorul militar din Porton Down, 19 martie 2018
Laboratorul militar din Porton Down, 19 martie 2018

În sud-vestul Angliei a avut loc un nou incident de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, la patru luni după otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, la Salisbury. Este vorba de doi britanici găsiţi sâmbătă în stare critică la Amesbury, la circa 15 kilometri de Salisbury. Potrivit poliției, se pare că cei doi nu au fost ținta unei tentative deliberate de otrăvire. Ancheta a fost preluată de poliţia antiteroristă, după ce laboratorul militar din Porton Down a stabilit că este vorba despre Noviciok, un agent neurotoxic de concepţie sovietică, dezvoltat în timpul Războiului Rece. Rezultatul analizei a fost dat publicității miercuri. În cursul zilei, la Londra va avea loc o ședință de urgenţă a guvernului, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat că evenimentul este tratat cu „cea mai mare seriozitate".

Pe de altă parte, şefa serviciilor medicale din Anglia, Sally Davies, a declarat că riscul rămâne redus pentru publicul larg după incidentul de la Amesbury.

Tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal și a fiicei lui a fost pusă de Marea Britanie și aliaţii săi occidentali, pe seama Rusiei, care a negat. Incidentul a provocat o criză diplomatică, precum şi cel mai mare val de expulzări reciproce de diplomaţi ruşi şi occidentali din istorie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG