Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău a extins permisiunea de import a produselor petroliere prin regiunea transnistreană


Guvernul de la Chișinău a extins permisiunea de import a produselor petroliere prin regiunea transnistreană, până la finele anului. Permisiunea dată 2016 este temporară și a fost extinsă până acum la fiecare jumătate de an.

Autoritățile moldovene au permis importurile de carburanți pe cale ferată în Transnistria la cererea agenților economici din regiune, după ce în august 2016 Ucraina a blocat livrările – o măsură ce a supărat Tiraspolul. Transporturile de carburanți au fost redirecționate spre Ocniţa, în nordul Moldovei, de unde acestea ajung în Transnistria la stațiile feroviare Râbnița și Bender 2, unde sunt verificate de vameși transnistreni și moldoveni. Un mecanism de control vamal în comun la cele două puncte a fost convenit de Chișinău și Tiraspol la finele anului trecut.

Autoritățile moldovene spun că mecanismul de import a carburanților prin frontiera de est a țării scurtează distanța de transportare cu cca 400 kilometri, ceea ce este în interesul agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Tiraspolul spune însă că măsura este în detrimentul său și ar prefera să importe direct din Ucraina. Cel mai mare importator de produse petroliere din stânga Nistrului este compania Sheriff, care controlează întreaga putere în regiunea separatistă.

XS
SM
MD
LG